razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Conopidă gratinată & Şarbă, Tenuta Odobeşti

Însuşi Costăchel recunoaşte că această reţetă este un pic cam “prea cuminte”. Dar, tocmai fineţea combinaţiei de conopidă şi ciuperci mă atrage în mod special şi, prin urmare, mi-am propus s-o “condimentez” puţin cu un vin sec şi aromatic. Cea mai bună alegere mi se pare a fi o Şarbă. Soi cvasi-necunoscut cu doar câţiva ani în urmă, Şarba a fost recent adusă în atenţia consumatorilor de către vinificatorii din Vrancea, zona de origine a soiului. Şarba pe care vreau s-o recomand azi se numeşte Poesie di Rafaello 2008 şi este meşteşugită de către Gabriel Stoica, (până acum 2 luni) oenologul cramei Tenuta Odobeşti. Pentru cei curioşi, o informaţie: soiul Şarbă este o “inginerie genetică” de prin anii ’70, obţinut de specialiştii de la Staţiunea de Cercetări Viticole din Odobeşti prin încrucişarea Tămâioasei Româneşti cu Rieslingul Italian. Dar, destul cu teoria… să trecem la practică. Poesie di Rafaello Şarbă 2008 are o culoare galben-pai cu nuanţe verzui, tipică pentru un vin tânăr. Nasul este puternic floral, cu note de petale de trandafiri şi flori de cireş. Gustativ predomină aromele proaspete de piersici şi caise combinate cu o uşoară notă de miere de albine. Postgustul este lung şi curat lăsând o vaga iluzie de dulce. Tocmai aici este frumuseţea acestui vin: chiar dacă este unul foarte sec (1,5 grame de zahăr la litru!) impresia generală este de demisec. Aş aduce o binemeritată laudă lui Gabriel Stoica care a avut curajul, împotriva “gustului” pieţei, să vinifice în sec un soi aromatic, care altminteri se găseşte doar în variante demiseci sau dulci. Cât despre preţ, pot sa vă spun că o sticlă costă aproximativ 22 de lei, ceea ce vă dă încă un motiv pentru a alege acest vin de pe rafturile magazinelor specializate.

Reţeta lui Costăchel | Conopidă gratinată cu ciuperci

3 Comments

  1. @Alibus: numele vinului aduce un omagiu oenologului italian Raffaello Zanatta care a fost, în urmă cu câţiva ani, vinificatorul Cramei Tenuta Odobeşti. În rest n-are nici o treabă…

  2. Ce tot comentati despre sarba ca ar fi un soi aparut acum?E un soi veci de pe timpul lui Stefan Cel Mare (vedeti si in filme ca se vorbeste de ea).Nu zic ca nu a incrucisat sa fie mai rezistenta la boli si la plantare in alte zone decat Odobesti.Nu stiu unde mai gasiti voi un soi veritabil fara a fi incrucisat din anumite motive?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *