razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Ghebe cu usturoi & Fumé sec, Budureasca

Robert Mondavi a fost un inovator atât în tehnicile de vinificare cât şi în cele de marketing. Fiind un pionier al vinului din Napa Valley, California, el a încercat să găsească strategii de marketing pentru ca soiurile europene să fie mai uşor acceptate pe piaţa americană. În ceea ce priveşte Sauvignon Blanc-ul găselniţa lui a fost genial de simplă: a “poreclit” vinul sec făcut din acest strugure cu apelativul Fumé Blanc şi a permis oricărui producător să folosească denumirea fără nici o restricţie. Inutil să vă mai spun că stratagema a funcţionat iar Mondavi a făcut istorie. De notat faptul că Fumé Blanc-ul nu ar trebui să aibă vre-o aromă de fum – eventual doar din maturarea în baric, dar asta e altă poveste. Astfel ajungem şi la recomandarea mea pentru reţeta de ghebe cu usturoi a lui Costăchel: un Fumé sec 2009 de la Budureasca. Vinul provine din podgoria Dealu Mare şi conţine majoritar Sauvignon Blanc (baricat 6 luni) plus ceva Fetească Albă şi Riesling Italian. Culoarea este galben foarte deschis, aproape translucid. Nasul este fin şi discret cu note de salcâm, flori de câmp şi fân proaspăt cosit. Gustativ avem de-a face cu un vin sec cu o tentă pronunţat ierboasă şi minerală cu o fină nota de vanilie şi migdale. Are o buna aciditate şi o remarcabila integrare a alcoolului în corpul suplu dar, în acelaşi timp, onctuos. Postgustul este mediu cu arome de sâmburi de caisă şi ierburi uscate. La cei 21 de lei pentru o sticlă are toate calităţile necesare pentru a se califica la categoria “best-buy”.

Reţeta lui Costăchel | Ghebe cu usturoi

3 Comments

  1. Mulţumesc lui Bogdan pentru completări! Sunt curios: care Fumé Blanc ţi-a plăcut mai mult: cel sec pe care l-am descris aici sau cel demisec la care face referire comentariul tău?

  2. Razvan, da-mi voie sa te completez:

    “Denumirea Fumé Blanc a fost introdusa pentru intaia oara in 1968 de catre Robert Mondavi – un vinificator din California, ce avea sa puna regiunea Napa Valley pe harta mondiala a podgoriilor. La vremea aceea Sauvingnon Blanc-ul era un vin cu o proasta reputatie in California, fiind dispretuit pentru gustul puternic ierbal si pentru agresivitatea aromelor. In incercarea de a atenua aceasta agresivitate Mondavi a invechit vinul obitnut din struguri Sauvignon Blanc in baricuri de strejar. A lansat vinul sub denumirea de Fumé Blanc, ca o aluzie la Pouilly-Fumé – un vin cu denumire de origine controlata ce se produce in regiunea viticola franceza Valea Loarei (Val de Loire) din struguri Sauvignon Blanc si care datorita solului calcaros din acea zona are o aroma de fum sau praf de pusca. Fumé Blanc-ul lui Robert Mondavi a avut un impact atat de puternic si a fost atat de apreciat incat in scurt timp denumirea de Fumé Blanc avea sa o inlocuiasca pe cea de Sauvignon Blanc. In California zilelor noastre, Fumé Blanc e denumirea generala a vinurilor obtinute din struguri Sauvignon Blanc, chiar daca nu toate vinurile obtinute din respectivul soi de struguri se invechesc in baricuri de stejar.”

    http://vinuldeduminica.blogspot.com/2010/08/fumee-blanc-2008-budureasca.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *