razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Pască cu smântână & Eclipse Busuioacă de Bohotin

Vom vorbi azi despre Busuioaca de Bohotin, un soi de strugure care a generat varii legende în decursul timpului. Înainte de 1989 se spunea că era soiul preferat de cuplul Ceauşescu. Tot legenda spunea că grosul producţiei lua calea Casei Poporului, drept pentru care cei care obţineau o sticlă de Busuioacă de Bohotin “pe sub mâna” ajungeau să se simtă, pentru o clipă, egalii zeilor. În prezent trăim un alt paradox: Busuioaca de Bohotin se găseşte în cantităţi industriale cu toate că există doar 100 de hectare cultivate cu acest soi (în judeţele Iaşi, Vaslui, Buzău şi Prahova). Cu alte cuvinte, dintr-o perspectivă istorică, Busuioaca s-a transformat dintr-un produs de lux într-un banal vin de supermarket, de multe ori contrafăcut. Şi totuşi… cum alegem o Busuioacă de Bohotin bine făcută? O idee ar fi să alegem un producător serios dar, mai ales, un vin care să aibă DOC (Bohotin, Huşi, Pietroasa sau Tohani). Este exact ce vă propun să facem azi: vom asocia la pasca cu smântână a lui Costăchel o Busuioacă de Bohotin din 2009 produsă la Crama Basilescu, cu DOC Pietroasa. Culoarea vinului este roz deschis, foaie de ceapă. Nasul, la început discret, se deschide treptat etalând note complexe de petale de trandafir, flori de câmp, vanilie şi busuioc. Gustul amplu, rotund, ne aduce în pahar un mix de fructe supracoapte: căpşuni, banane şi piersici. Aciditatea foarte bună susţine cu succes zahărul rezidual aflat în cantitate destul de mare, vinul fiind un demidulce. Postgustul armonios, foarte lung, are note de miere, tămâie, busuioc şi migdale. Preţul de 29 de lei pentru o sticlă ne demonstrează că, în sfârşit, Busuioaca de Bohotin a ajuns un lux accesibil şi pentru pentru noi, muritorii de rând!

Reţeta lui Costăchel | Pască cu smântână

2 Comments

  1. Foarte buna Busuioaca Basilescu. Astept cu interes sa vad la ce pret va fi si proaspat lansata Busuioaca de la Cotnari ( 95 puncte la Concursul International de la Chisinau)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *