razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Salată de orez cu peşte & Caloian Zinfandel

La reţeta lui Costăchel cu orez şi peşte afumat m-am gândit să vă propun o asociere ceva mai neobişnuită: un Zinfandel vinificat în alb. Mai întâi câteva vorbe despre Zinfandel. E un soi roşu, originar din Croaţia, care produce vinuri tari, corpolente şi condimentate. În prezent se cultivă cu predilecţie în California unde ocupa cam 10% din totalul suprafeţelor plantate cu viţă de vie. În 1975, la crama Sutter Home din Napa Valley enologul Bob Trinchero încerca o inovaţie: un Zinfandel vinificat în rosé. Printr-o nefericită întâmplare mustul s-a oprit din fermentare înainte de vreme rezultând un vin rosé cu o slabă concentraţie alcoolică şi cu un nivel ridicat de zahăr. Îngrozitor, vor zice unii… Trinchero însă n-a fost de aceeaşi părere, a îmbuteliat vinul şi l-a pus în vânzare. Surpriza a fost de proporţii: vinul s-a vândut “ca pâinea caldă”! Botezat White Zinfandel acest rosé slab, tânăr şi dulce a ajuns cel mai vândut vin în America anilor ’80. Se pare că mulţi americani au fost ademeniţi în lumea vinului cu White Zinfandel… Dar să revenim la recomandarea noastră de azi: Caloian Zinfandel 2010 de la Crama Oprişor. Nu este nici un Zinfandel roşu, nici un White Zinfandel, ci un Zinfandel sec vinificat în alb adică un “blanc de noirs” cum ar zice francezii. Să turnăm vinul în pahare… Culoarea este galben pal cu nuanţe vag arămii. Nasul este floral (muşeţel, flori de măr) dar şi fructat (caise, piersici) cu discrete note ierboase. Gustul este sec dar foarte plin, cu arome de mere şi caise bine coapte, cu fine note de lemn dulce, banane şi ananas. Postgustul este lung şi persistent cu note ierboase, mentolate şi puţin condimentate. Impresia generală este de vin efervescent (la propriu dar şi la figurat) cu multă prospeţime. Fiind destul de acid trebuie băut bine frapat, cam la 6-8 grade. Costă 27 de lei iar producţia limitată la 3.000 de sticle ar trebui să ne dea de gândit: dacă nu îl încercăm acum s-ar putea ca în scurt timp să fie prea târziu!

Reţeta lui Costăchel | Salată de orez cu peşte afumat

4 Comments

  1. M-ai indus in eroare cu titlul. Chiar ma gandeam cum o putea ditamai Paharnicul sa recomande un Zinfandel la peste si orez, dar acum m-am lamurit, e zinfandelul vinificat in alb de la Oprisor:)

  2. @George: multumesc pentru gandurile bune! Tocmai asta voiam sa punctez: ideea preconceputa ca Zinfandelul ar trebui musai sa fie rose si dulce… Si daca tot veni vorba: stii vre-un Zinfandel (rosu) facut la noi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *