Iată un prim text din ciclul “tot ce ai vrut să ştii despre vin dar ţi-a fost frică să întrebi”. În episodul de azi vă voi învăţa cum să cumpăraţi mai ieftin vinurile voastre preferate. Din experienţa mea, sunt câteva tehnici care merg “la sigur” şi câteva care merg “la noroc”. După ce o să vi le descriu, vă veţi da seama şi singuri din ce categorie face parte fiecare metodă.
1. Lichidările de stoc din supermarketuri. O metodă clasică, care nu are alt dezavantaj decât că vă consumă timpul deoarece trebuie repetată săptămânal. Dacă aveţi însă un program lejer, n-o să fie o reală problemă. Astfel, dacă intraţi sistematic în supermarketurile care vă stau în cale (minim 2-3 diferite), sigur veţi găsi la raftul de vinuri celebrele preţuri tăiate sau “în roşu”. Sunt vinurile de care producătorul sau supermarketul vrea să scape: sticle îmbătrânite, expirate sau prost stocate. Încercaţi-vă oricum norocul! Dacă preţul e destul de mic şi măcar o sticlă din două e potabilă, tot aţi făcut o afacere.
2. Ofertele speciale de importuri din supermarketuri. O subspecie a metodei anterioare, de urmărit cu predilecţie în lanţurile multinaţionale. De obicei spre sfârşitul anului, tot ce nu se vinde în alte ţări se trimite la noi sub formă de superofertă. Chiar dacă vi se pare că o sticlă plină cu vin costă mai puţin decât o sticlă goală, nu ezitaţi să vă încercaţi şansa. Numai cine nu joacă nu câştigă!
3. Nu cumpăraţi vin la restaurant. În majoritatea cazurilor adaosurile sunt prea mari şi veţi ajunge să daţi pe vin de două ori cât daţi pe mâncare. Comandaţi doar ceai, suc şi apă minerală. Vinul îl veţi bea când vă întoarceţi acasă, din stocul personal realizat prin metodele expuse aici. Vor fi avantajaţi cei cu o bună memorie gustativă, care-şi pot aminti, în timp ce beau vinul în sufragerie, gustul mâncării îngurgitate cu două ore mai devreme la restaurant.
4. Nu cumpăraţi vin din magazinele specializate. De obicei e mai scump ca în supermarket deoarece este corect stocat, atent selecţionat şi, pe deasupra, poţi să-l deguşti şi să beneficiezi de sfaturile unui vânzător competent. Dar, am promis încă din titlu că am să vă devoalez doar cum să cumpăraţi vin cu discount. Prin urmare, trebuie să vă informez, cu onestitate, că magazinele de acest fel nu sunt o opţiune decât pentru acei excentrici rătăciţi care au o altă măsură a valorii decât preţul.
5. Cumpăraţi direct de la producător. Chiar dacă în alte tări (şi industrii) această practică ar fi imposibilă din cauza unor reguli comerciale stricte pe lanţul de vânzare, la noi, în domeniul vinului, ea este perfect posibilă, ba chiar încurajată de producători. Nu mă întrebaţi de ce, doar bucuraţi-vă de această oportunitate. Astfel, e suficient să daţi un telefon la cramă (numerele le veţi găsi pe site-urile producătorilor) şi veţi deveni pe loc un “client special”. Să nu vă mire că veţi primi un preţ mai mic ca în orice supermarket sau magazin specializat şi propunerea de a primi marfa acasă, direct de la un reprezentant zonal. Singurul dezavantaj (minor) al metodei e că nu toţi producătorii îşi permit să vă aducă marfa acasă. Câteodată va trebui să plătiţi un curier sau, dacă e vorba de mai multe cutii, să vă rupeţi maşina pe coclauri, până la cramă.
6. Participaţi la degustările organizate de magazinele specializate sau restaurante. Trebuie să vă previn că aceasta e o metodă de cumpărare în doi paşi, care necesită un pic de strategie. Pasul unu: aflaţi unde se desfăşoară astfel de evenimente (consultaţi presa specializată de vin, cea de timp liber şi blogurile). Participarea e de cele mai multe ori gratuită sau implică o taxă modică (veţi vedea imediat că investiţia merită făcută). Pasul doi: odată ajunşi la locul de desfăşurare a degustării, căutaţi reprezentantul cramei pentru care se organizează evenimentul şi cereţi-i o carte de vizită. De cele mai multe ori, nici nu e nevoie deoarece va veni el cu propunerea de a vă contacta în cel mai scurt timp. În continuare sper că e destul de limpede ce aveţi de făcut: cumpăraţi direct de la producător (conform punctului 5). În tot cazul, chiar dacă degustarea se desfăşoară la un magazin specializat sau la un restaurant, nu uitaţi să aplicaţi punctele 3 şi 4. Ţineţi minte: aceste evenimente folosesc strict ca să intraţi în legătură directă cu producătorul, aşa că nu e bine să vă vină alte idei.
7. Cumpăraţi vinuri româneşti în decembrie. Recomandarea e valabilă pentru toate vinurile producătorilor autohtoni. Altfel, în ianuarie-februarie cand toate vinurile româneşti se vor scumpi, o să vă pară rău. Nu vă faceţi nicio grijă, în fiecare an se întâmplă exact la fel, aşa că nu riscaţi nimic!
8. Cumpăraţi online de pe site-urile din străinătate. Avantajul: oferta e foarte variată şi preţurile mai întotdeauna corecte. Dezavantajul: îţi trebuie un consultant competent ca să poţi lua o decizie şi o gaşcă de prieteni care să comande împreună cu tine pentru a optimiza costurile de transport.
9. Cumpăraţi online de la UnVinPeZi. E singurul site de pe la noi care oferă în fiecare zi un alt vin, cu un discount variabil. Stocul e limitat aşa că trebuie, în anumite zile, să vă mişcaţi repede pentru a pune mâna pe o sticlă. Ar fi totuşi o mică problemă: nu ştii niciodată ce vin va fi a doua zi. Aşa că trebuie să revii zilnic pe site. Unii ar zice ca e de fapt un avantaj, chestiune de interpretare. E şi o urmă de discriminare geografică pe site-ul ăsta: bucureştenii (mă rog, locuitorii capitalei) care comandă minim două sticle nu plătesc transportul. Să le fie ruşine!
Cam atât pentru azi. Sper că v-am dezvăluit câteva faţete interesante ale comerţului autohton cu vin ajutându-vă în acelaşi timp să economisiţi şi ceva bani.
PS: Nu este total exclus ca o parte din ceea ce aţi citit aici să fie un pamflet.