Robert Mondavi a fost un inovator atât în tehnicile de vinificare cât şi în cele de marketing. Fiind un pionier al vinului din Napa Valley, California, el a încercat să găsească strategii de marketing pentru ca soiurile europene să fie mai uşor acceptate pe piaţa americană. În ceea ce priveşte Sauvignon Blanc-ul găselniţa lui a fost genial de simplă: a “poreclit” vinul sec făcut din acest strugure cu apelativul Fumé Blanc şi a permis oricărui producător să folosească denumirea fără nici o restricţie. Inutil să vă mai spun că stratagema a funcţionat iar Mondavi a făcut istorie. De notat faptul că Fumé Blanc-ul nu ar trebui să aibă vre-o aromă de fum – eventual doar din maturarea în baric, dar asta e altă poveste. Astfel ajungem şi la recomandarea mea pentru reţeta de ghebe cu usturoi a lui Costăchel: un Fumé sec 2009 de la Budureasca. Vinul provine din podgoria Dealu Mare şi conţine majoritar Sauvignon Blanc (baricat 6 luni) plus ceva Fetească Albă şi Riesling Italian. Culoarea este galben foarte deschis, aproape translucid. Nasul este fin şi discret cu note de salcâm, flori de câmp şi fân proaspăt cosit. Gustativ avem de-a face cu un vin sec cu o tentă pronunţat ierboasă şi minerală cu o fină nota de vanilie şi migdale. Are o buna aciditate şi o remarcabila integrare a alcoolului în corpul suplu dar, în acelaşi timp, onctuos. Postgustul este mediu cu arome de sâmburi de caisă şi ierburi uscate. La cei 21 de lei pentru o sticlă are toate calităţile necesare pentru a se califica la categoria “best-buy”.
Ghebe cu usturoi & Fumé sec, Budureasca
