Vă propun să facem o scurtă incursiune în universul fabulos al celebrului vin fortifiat numit Sherry, Jerez sau Xérès. Astăzi, un Jerez Dulce, vin de desert obţinut din soiul alb Pedro Ximenez. Acest vin nu are an de recoltă, fiind un cupaj din mai mulţi ani consecutivi. După ce răcim vinul cam la 15 grade şi-l turnăm în pahare ceva mai mici începe spectacolul… Culoarea este maro închis (mahon) opac iar consistenţa sa uleioasă este foarte neobişnuită. Nasul vine cu o avalanşă de arome: nucă, miere, curmale, alune, iod, cremă de zahăr ars şi halviţă. Gustul este copleşitor: dulceaţă de nuci verzi, caramel, stafide, zahăr ars, fagure de miere, smochine, eucalipt şi mocca. Îndrăznesc să spun că încă nu s-a inventat desertul la care acest vin să nu se potrivească!
Tort cu ciocolată şi nuci & Nectar Pedro Ximenez
