razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Nucă de vită & Olmaia Sant’Antimo Cabernet 2010, Col d’Orcia

Olmaia Sant’Antimo Cabernet 2010, Col d'Orcia

Contele Francesco Marone Cinzano, proprietarul cramei Col d’Orcia din regiunea toscană Sant’Antimo, este celebru pentru discreţia apariţiilor sale în public. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Olmaia, un Cabernet Sauvignon în stare pură, provenind de pe cel mai renumit domeniu al contelui. E vehement, e viril, e intens şi e memorabil. Dacă ar trebui să fac, pe nepusă masă, un top 3 al vinurilor toscane care m-au impresionat, acesta ar fi, cu siguranţă, unul dintre ele… Olmaia dă impresia unui taur robust, care se roteşte, într-o arenă de corrida, dornic de luptă, încercând să atace toreadorul din toate părţile… Dincolo de orice metaforă, avem de-a face cu un vin impecabil construit, cu taninuri de o astringenţă perfect dozată, cu o textură compactă şi elegantă, aspru şi tandru în acelaşi timp, cu un nas ce emană arome florale, vegetale şi de fructe negre uscate la soare. Gustul este multistratificat, cu sirop de coacăze, curmale, lemn dulce şi ierburi mediteraneene. Postgustul este interminabil, dulce condimentat, la fel ca şi impresia pe care o lasă acest Cabernet toscan unic, în memoria gustativă a oricărui norocos degustător.

Nucă de vită cu sos de bere neagră şi legume
Reţeta lui Costăchel | Nucă de vită cu sos de bere neagră şi legume
4

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Gewurztraminer 2015, Villa Wolf

Iahnie de fasole & Gewurztraminer 2015, Villa Wolf

Trebuie să recunosc, m-am aşteptat ca acest Gewurtztraminer nemţesc să aibă câte ceva din stilul vecinilor alsacieni, adică să fie dens, masiv şi intens parfumat. […]

Learn More

Scrumbie la cuptor & Brut Reserve, Taittinger

Mi-ar place să prind ziua în care, noi românii, nu vom mai deschide o sticlă de şampanie doar la Crăciun, Paşte şi Anul Nou. Însă, […]

Learn More

Hamburger umplut cu brânză & Carmenere, Cono Sur

Dacă reţeta lui Costăchel face parte dintr-o categorie de mâncăruri pe care aş îndrăzni să le denumesc “fast-food răspopit”, atunci cred că-i putem alătura cu […]

Learn More