razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Spumă de ciocolată & Noe Jerez, Gonzales Byass

Iată un Jerez dulce care iese cu totul din tipare. În primul rând, nu e un vin fortifiat, aşa cum ne-am aştepta de la un Sherry, cele 15,5 procente alcool fiind obţinute prin vinificare naturală şi nu prin adăugare de distilat de vin. În al doilea rând este obţinut 100% din soiul Pedro Ximenez şi e învechit timp de 30 de ani într-un sistem de tip Solera. În al treilea rând, şi cel mai important, are un gust memorabil. Culoarea vinului este mahon închis, opac, iar nasul este absolut exotic, cu smochine afumate şi stafide supracoapte. Corpul este suplu şi totuşi masiv, cu o textură ce dă o plăcută senzaţie de onctuozitate. Este foarte dulce (300 g zahar/l), dar compensează cu o bună aciditate. Gustativ regăsim o colecţie de note aromatice centrate pe smochine şi tuşe de lemn afumat. Postgustul este prelung, intens, lăsând senzaţii de cafea moka şi struguri stafidiţi. Trebuie servit bine răcit, la finalul mesei. Un vin cu multă personalitate care îşi poate asuma, prin el însuşi, rolul de desert, dar merge de minune si cu o spumă de ciocolată.

Reţeta lui Costăchel | Spumă de ciocolată
4

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Rosé Premium 2018, Villa Vinèa

Tocăniţă de pui & Premium Rosé 2018, Villa Vinèa

Un rozé din Pinot Noir şi Zweigelt (soi de origine austrică), cu note aromatice discrete, de fructe roşii şi condimente, dar care punctează decisiv la […]

Learn More
Zaiafet Roşu 2021, Velvet Winery

Pizza Margherita & Zaiafet Roşu 2021, Velvet Winery

Un Cabernet Sauvignon 100%, originar din regiunea Dealu Mare (Tohani/Gura Vadului, judeţul Prahova), un vin demisec, maturat în inox, colocvial şi uşor abordabil, care se […]

Learn More

Piftie de cocoş & Viognier-Traminer, Edoardo Miroglio

Acest cupaj bulgăresc de Viognier şi Traminer provine din struguri crescuţi în cultură BIO – adică la care s-au folosit doar tratamente cu substanţe naturale. […]

Learn More