razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Spumă de ciocolată & Noe Jerez, Gonzales Byass

Iată un Jerez dulce care iese cu totul din tipare. În primul rând, nu e un vin fortifiat, aşa cum ne-am aştepta de la un Sherry, cele 15,5 procente alcool fiind obţinute prin vinificare naturală şi nu prin adăugare de distilat de vin. În al doilea rând este obţinut 100% din soiul Pedro Ximenez şi e învechit timp de 30 de ani într-un sistem de tip Solera. În al treilea rând, şi cel mai important, are un gust memorabil. Culoarea vinului este mahon închis, opac, iar nasul este absolut exotic, cu smochine afumate şi stafide supracoapte. Corpul este suplu şi totuşi masiv, cu o textură ce dă o plăcută senzaţie de onctuozitate. Este foarte dulce (300 g zahar/l), dar compensează cu o bună aciditate. Gustativ regăsim o colecţie de note aromatice centrate pe smochine şi tuşe de lemn afumat. Postgustul este prelung, intens, lăsând senzaţii de cafea moka şi struguri stafidiţi. Trebuie servit bine răcit, la finalul mesei. Un vin cu multă personalitate care îşi poate asuma, prin el însuşi, rolul de desert, dar merge de minune si cu o spumă de ciocolată.

Reţeta lui Costăchel | Spumă de ciocolată
4

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Loggia della Serra Greco di Tufo 2022, Terredora Dipaolo

Loggia della Serra Greco di Tufo 2022, Terredora Dipaolo

Un Greco di Tufo 100%, din regiunea Campania (sud-vestul Italiei), un vin matur, bine evoluat, cu fructe galbene confiate, ierburi condimentate şi note minerale. Culoare […]

Learn More
Prosecco Superiore Brut, Carpene Malvolti

Cartofi noi la cuptor & Prosecco Superiore Brut, Carpene Malvolti

Un spumant foarte potrivit atât pentru a însoţi aperitivele, cât şi pentru a dezlega limbile şi a aduce zâmbetul pe faţa mesenilor. Avem de-a face […]

Learn More

Pască cu ciocolată & Icewine 2011, Crama Purcari

Supranumit şi “vin de gheaţă”, această licoare se obţine prin fermentarea lentă a mustului extrem de dulce rezultat în urma presării strugurilor îngheţaţi. Rămâne foarte […]

Learn More