razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Pere cu vin roşu şi piper & Sătmar roşu 2021, Crama Teodor

Sătmar roşu 2021, Crama Teodor

O Fetească Neagră 100%, din regiunea Beltiug (judeţul Satu Mare), maturată 6 luni în baricuri noi de stejar american şi apoi încă 8 luni în baricuri de stejar românesc. Vinul este obţinut cu ajutorul unei tehnici speciale (doble-pasta) care concentrează mustul şi, în consecinţă, aduce arome mai intense, un corp mai solid şi taninuri mai ferme. Avem de-a face cu o Fetească Neagră atipică, care ne duce cu gândul către un Amarone. Culoare vişiniu închis şi nas elegant, cu vişinată, lemn dulce şi tabac. Textură compactă, taninuri dulci, bună aciditate şi alcool perfect integrat (12,8%). Gust complex, cu cireşe negre, mure şi vişine supracoapte, la care se adaugă piper negru şi vanilie. Postgust lung şi condimentat, cu fructe negre confiate, trufe de pădure şi note minerale, de pământ reavăn. Un vin memorabil, total ieşit din norme.

Pere cu vin roşu şi piper
Reţeta lui Costăchel | Pere cu vin roşu şi piper
3.5

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Jiana Rosé 2020, Crama Oprişor

Frigărui de pui cu lămâie şi şofran & Jiana Rosé 2020, Crama Oprişor

Un rozé neobişnuit, atât în privinţa combinaţiei de soiuri (Shiraz şi Pinot Noir), cât şi datorită culorii lui intense, care aminteşte, pentru nostalgici, de celebrul […]

Learn More

Rulouri cu ciuperci şi cârnaţi & Vina Tobia Tinto

Din nou Costăchel îmi dă de furcă… Unei reţete de nota 10 trebuie musai să-i facem cunoştinţă cu un vin premiant (nu am zis premiat…). […]

Learn More

Spaghete cu hamsii & Muscat-Savignon 2013, Avincis

Acest cupaj de Muscat Ottonel şi Sauvignon Blanc de Drăgăşani îmi aduce aminte de însăşi definiţia bunului politician: să aibă stil şi carismă, dar să […]

Learn More