Sunt absolut de acord cu Costăchel când afirmă că Lasagna este versiunea italiana a musacalei turco-greceşti. Mai mult, am să plusez şi am să vă recomand la această reţetă un vin care este tot o versiune italiană, dar a unui Cabernet Sauvignon franţuzesc. Rocca Ventosa Cabernet 2008 este un vin obţinut din struguri Cabernet 100%, crescuţi şi culeşi în Abruzzo, provincie situată în centrul Italiei, între munte şi coasta estică a Peninsulei. Producătorul, Cantina Tollo, are o podgorie situată la 150 metri altitudine, cu vie relativ tânără (15-20 de ani), populată majoritar cu 2 soiuri franţuzeşti clonate în Abruzzo: Pinot Grigio (Pinot Gris) şi Cabernet (Cabernet Sauvignon). Despre vinul tânar, din 2008, produs din Cabernet vreau să vă vorbesc astăzi, deoarece trebuie să recunosc că l-am nedreptăţit intr-o oarecare măsură. Să mă explic: l-am primit spre degustare acum vre-o jumătate de an şi a rămas în pivniţă până când, la o masă cu nişte prieteni, din cauza unei schimbări bruşte de meniu am avut nevoie de un vin roşu în loc de albul planificat. Aşa că, am deschis, cu o oarecare reţinere, Cabernet-ul Rocca Ventosa. Să nu credeţi că am să vă povestesc în continuare despre vre-o simfonie de arome sau gusturi. Nu. Am să vă spun doar că nu am gustat de mult un vin care să coste doar 25 de lei şi care să se ridice la acest nivel de calitate. Culoarea este roşu rubiniu cu refelexii violacee, în buchet apar fructe roşii de pădure şi ceva condimente, iar gustativ prezintă un corp robust, cu tanini destul de bine integraţi şi note de prune şi coacăze. Dacă ar fi să-i reproşez ceva ar fi doar aciditatea un pic cam ridicată. În concluzie vă recomand acest Cabernet ca pe un campion al raportului preţ-calitate şi un foarte bun complement pentru carnea de vită, şi în speţă pentru reţeta de Lasagna propusă de Costăchel.