razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Penfolds Grange 2004 Double Decanting

Azi e o zi speciala. Împreuna cu opt pasionaţi de vin din Iaşi vom degusta un Penfolds Grange Shiraz Vintage 2004. Pentru pregătirea vinului am decis să urmăm întocmai instrucţiunile de pe etichetă: “For optimum enjoyment, this wine should be carefully double-decanted prior to being served”. Hmm… simplu de zis. Să vedem ce zice Robert Parker: “Double Decanting: This is done by first decanting the wine into a decanter and then rinsing the original bottle out with non-chlorinated water and then immediately repouring the wine from the decanter back into the bottle. It varies with the wine as to how long you cork it”. Teoria ca teoria, dar hai să vedem cum s-ar aplica metoda în practică… Cu 24 de ore înainte de momentul servirii, mi-am făcut cruce şi am pornit la treabă. Iată ce am facut, pas cu pas:

Jos capişonul…
Sus dopul…
Dopul arată impecabil…
Vedere aeriană asupra dopului…
În decantor cu el…
Scurgem bine…
Ceva depuneri pe sticlă…
Spălăm bine sticla cu apă curată…
Ce am scurs din sticlă după spălare…
Scurgem bine sticla…
Înapoi în sticlă…
Până la ultima picătură…
Punem dopul şi repaos 24 de ore…
Decantorul e cam nostalgic…
Operaţiune încheiată cu succes! Putem stinge lumina…

Vă jur că am avut emoţii făcând pentru prima oară în viaţă o dublă decantare cu un vin de super-ligă… Oricum ar fi, raportez succes deplin! Acum, sticla de Penfolds Grange 2004 va mai aştepta 24 de ore până când va fi degustată de cei 8 norocoşi.

Related articles

Prima ediţie ProVino la Iaşi

Deschiderea oficială a Festivalului internaţional ProVino – Vin, Artă, Gastronomie a avut loc pe 3 noiembrie 2011, la Centrul Expoziţional Providenţa din Iaşi. Puteţi vizita […]

Learn More

Blogmeet Vindependent la Iaşi: programul

După cum anunţa George Mitea cu ceva timp în urmă, între 17 şi 19 iunie 2011, grupul de bloggeri “Vindependent” se reuneşte la Iaşi. Fiind […]

Learn More
Smerenie 2017, Crama Oprişor

Rulouri de vită cu muştar & Smerenie 2017, Crama Oprişor

Pentru amatorii avizaţi, vinul de azi e binecunoscut şi mult aşteptat. Pe de altă parte, cei care nu au gustat încă acest cupaj exotic de […]

Learn More