razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Penfolds Grange 2004 Double Decanting

Azi e o zi speciala. Împreuna cu opt pasionaţi de vin din Iaşi vom degusta un Penfolds Grange Shiraz Vintage 2004. Pentru pregătirea vinului am decis să urmăm întocmai instrucţiunile de pe etichetă: “For optimum enjoyment, this wine should be carefully double-decanted prior to being served”. Hmm… simplu de zis. Să vedem ce zice Robert Parker: “Double Decanting: This is done by first decanting the wine into a decanter and then rinsing the original bottle out with non-chlorinated water and then immediately repouring the wine from the decanter back into the bottle. It varies with the wine as to how long you cork it”. Teoria ca teoria, dar hai să vedem cum s-ar aplica metoda în practică… Cu 24 de ore înainte de momentul servirii, mi-am făcut cruce şi am pornit la treabă. Iată ce am facut, pas cu pas:

Jos capişonul…
Sus dopul…
Dopul arată impecabil…
Vedere aeriană asupra dopului…
În decantor cu el…
Scurgem bine…
Ceva depuneri pe sticlă…
Spălăm bine sticla cu apă curată…
Ce am scurs din sticlă după spălare…
Scurgem bine sticla…
Înapoi în sticlă…
Până la ultima picătură…
Punem dopul şi repaos 24 de ore…
Decantorul e cam nostalgic…
Operaţiune încheiată cu succes! Putem stinge lumina…

Vă jur că am avut emoţii făcând pentru prima oară în viaţă o dublă decantare cu un vin de super-ligă… Oricum ar fi, raportez succes deplin! Acum, sticla de Penfolds Grange 2004 va mai aştepta 24 de ore până când va fi degustată de cei 8 norocoşi.

Related articles

Vinuri şi stele Michelin

În Ungaria există două restaurante cu o stea Michelin – Costes şi Onyx – ambele, evident, în Budapesta. În România există zero restaurante cu o […]

Learn More

Vânzătorul cu blog

Astăzi am fost într-o dispoziţie pozitiv melancolică. Prin urmare, am reuşit să fac o mică listă cu momente faine din scurta mea carieră de (maxim) […]

Learn More

10 vinuri pe care le-aş mai bea şi în 2014

2013 mi-a lăsat un postgust amar din multe puncte de vedere, dar acum, la începutul lui 2014, refuz să-mi reamintesc motivele. În schimb, răsfoind blogul […]

Learn More