razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Vinuri şi stele Michelin

În Ungaria există două restaurante cu o stea Michelin – Costes şi Onyx – ambele, evident, în Budapesta. În România există zero restaurante cu o stea Michelin şi toate, evident, nu se află în Bucureşti. Până aici nu cred că v-am spus vreo mare noutate.

Aş vrea însă să leg informaţiile de mai sus de o degustare de vinuri ungureşti din regiunea Mátra la care am participat, acum câteva săptămâni, la Institutul Maghiar din Bucureşti. Detaliile evenimentului le-a descris Mona Arsulescu pe blogul ei şi nu cred că aş mai avea ceva de adăugat. Poate doar un mic accent…

La finalul degustării, l-am întrebat pe enologul şi proprietarul cramei, Karner Gábor, unde pot fi găsite vinurile sale, în Ungaria. Răspunsul lui a fost – cu o aproximare datorată barierei lingvistice – următorul: “În câteva magazine de vin şi în cele două restaurante cu o stea Michelin din Budapesta, care m-au onorat selectându-mi vinurile”. Reţineţi, restaurantele i-au făcut cinstea de a-i selecta vinurile şi nicidecum invers! O nuanţă de un bun simţ cuceritor. Ca şi preţul celui mai scump vin (super-premium, nu-i asa?) al acestui producător, care abia dacă depăşeşte echivalentul a 100 de lei. Româneşti.

Later Edit: tocmai mi-a scris Istvan Pentek un mesaj pe Facebook atenţionându-mă că “de circa două luni a mai fost acordată o steluţă Michelin pentru încă un restaurant din Budapesta (Borkonyha). Evident şi acest restaurant a avut bunul simţ de a onora respectivul producător, dar nu dupa obținerea distincţiei…”

Related articles

Moment publicitar SERVE… (NOT!)

Amatorii de folclor urban american au identificat probabil, în titlul acestui material, timida mea tentativă de “not joke”. Zic “tentativă” fiindcă, în general, acest tip […]

Learn More

Lansare la Vintest: Magazinul Boieresc

Pentru bucureşteni, o veste bună: de la 1 noiembrie se deschide Magazinul Boieresc pe str. Badea Cârţan 42. Conceptul a fost lansat în premieră la […]

Learn More

Aşadar, e-commerce!

Editorialul lui Cezar Ioan din ultimul număr (69/2014) al revistei Vinul.ro porneşte de la observaţia că anul 2014 “surprinde vinul românesc într-o postură vulnerabilă”. Nimic […]

Learn More