razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Tartine cu spumă de ţelină & Castel Stârmina Roze

Costăchel ne propune, la început de an, un aperitiv spectaculos, pentru a ne reaminti că “mai există mâncare şi după sărbători”. În consecinţă m-am gândit să vă recomand, împreună cu tartinele “mousse de celeri”, un rosé lejer dar cu multă personalitate. Este vorba de un cupaj de patru soiuri roşii – Pinot Noir, Merlot, Feteasca Neagră şi Cabernet Sauvignon – vinificate în rosé, care provine din zona Vânju Mare, mai precis de la producătorul Vinarte. Acest vin tânăr din 2009 se încadrează în categoria rosé-urilor “la modă”, adică cu un mic rest de zahăr (6 gr. /l), special concepute ca să placă dar mai ales ca să se îmbine armonios cu o variată gamă de preparate culinare. Dar să nu mai stăm pe gânduri şi să-l turnăm în pahare… Culoarea este roz trandafiriu, fără nuanţele de foaie de ceapă caracteristice rosé-urilor “a la française”, iar nasul este foarte proaspăt cu note de fructe de pădure şi note fine de drojdie. Aici aş vrea să dau o “bilă albă” acestui vin deoarece nu are acea aromă de lac de unghii (sau de porumb fiert aş zice eu), comună deja prea multor rosé-uri romaneşti. Dar, să continuăm… Gustativ prezintă o combinaţie de nuanţe fructate (cireşe, căpşuni) şi nuanţe minerale (calcar, praf de piatră spartă) care se îmbină, paradoxal, într-un mod foarte fericit – probabil şi restul de zahăr are aici un cuvânt de spus. Ce aş putea să-i reproşez acestui vin este probabil lipsa de complexitate: m-aş fi aşteptat de la un cupaj atât de pretenţios la un corp mult mai amplu… Finalul vinului este mediu, uşor condimentat, lasând o impresie de fineţe şi prospeţime. Per ansamblu este un vin foarte versatil pe care-l văd alături de multe feluri de mâncare, de la aperitive până la brânzeturi, peşte sau carne albă. Dacă mai punem la socoteală şi preţul foarte atractiv – 25 de lei pentru o sticlă de 750 ml. – putem completa în mod fericit o recomandare de tip “best buy”.

Reţeta lui Costăchel | Tartine cu spumă de ţelină şi costiţă afumată

Related articles

Prune cu cremă de peşte & Bacanta Sauvignon Blanc Fumé 2018, Crama Gîrboiu

Un Sauvignon Blanc din regiunea vrânceană Coteşti, un vin incisiv şi totuşi delicat, maturat cu multă discreţie în baricuri de salcâm. Pare să aibă paşaport […]

Learn More
Daima Cabernet Sauvignon-Fetească Neagră 2021, Crama Trantu

Friptură cu piper şi sos forestier & Daima roşu 2021, Crama Trantu

Un cupaj de Cabernet Sauvignon şi Fetească Neagră, originar din regiunea Murfatlar (Cernavodă, judeţul Constanţa), un vin care combină fructele negre gemoase cu notele intens […]

Learn More
Bob de lună Băbească Neagră 2020, Enocrama

Pulpă de miel & Bob de lună Băbească Neagră 2020, Enocrama

O Băbească Neagră 100%, din regiunea Nicoreşti, un vin cu taninuri moi şi suple, care pune într-un frumos contrast notele de fructe negre cu impresiile […]

Learn More