razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Scrumbie la cuptor & Les Faitieres Pinot Blanc

Într-un mod cât se poate de inspirat, Costăchel ne propune în această săptămână o reţetă cu peşte. Pentru a-i ţine de urât scrumbiei vom turna în pahare un vin mai puţin obişnuit prin părţile noastre şi anume un Pinot Blanc. Varietate destul de rar întâlnită, Pinot Blanc-ul este originar din Alsacia dar se mai găseşte, pe zone restrânse, în Bourgogne şi Champagne. Practic, francezii deţin un cvasi-monopol al acestui soi. Din punct de vedere biologic Pinot Blanc-ul este un fel de mutaţie genetică bizară a soiului Pinot Noir. Asta e, nimeni nu-i perfect… chiar şi Pinot Noir-ul mai dă rateuri! Revenind la un ton serios, chiar dacă a apărut printr-o pură întâmplare genetică, soiul Pinot Blanc este una din mândriile Alsaciei şi vă recomand să nu glumiţi cu localnicii pe acest subiect… Cât am stat noi de vorbă s-a răcit şi vinul, aşa că vă propun să tunăm în pahare un Pinot Blanc Les Faitieres 2010 produs de crama alsaciană Orschwiller. Culoarea este galben auriu deschis cu nuanţe vag roşcate. Nasul este reţinut dar foarte complex: muşeţel, citrice, busuioc, pere şi caise. Corpul vinului este fin şi rotund ca o spinare arcuită de pisică, micul rest de zahăr (6 gr.) fiind compensat cu brio de aciditate. Gustativ predomina notele de pere, gutui, caise verzi, miere de salcâm şi peltea de gutui. Vinul este foarte prietenos datorită prospeţimii şi alcoolului (12%) perfect integrat. Postgustul este lung, fructat şi condimentat, cu note de miere, lemn dulce şi pară bergamotă. Dacă face 32 de lei sticla? Eu zic că da, dar e bine să vă convingeţi şi singuri…

Reţeta lui Costăchel | Scrumbie la cuptor

Related articles

Dovlecei cu smântână & Îngerii Fetească Albă 2014, Basilescu

Paradoxal, soiul alb de care noi românii ar trebui să fim cei mai mândri – Feteasca Albă – nu e uşor de găsit în piaţa […]

Learn More

Tartă cu brânză de vaci & Sirena Dunării 2001, Vinarte

Vacanţă de vară s-a terminat. Încerc să-mi regăsesc ritmul de muncă. Când tocmai sunt pe cale să reuşesc… lovitură de teatru: primesc o ofertă “last […]

Learn More

Tocăniţă cu ceapă verde & Arezan Fetească Neagră

Prima Fetească Neagră ieşită din mâna enologului Răzvan Macici nu putea să nu trezească interesul pasionaţilor de vin. Recunosc, m-am aşteptat la o abordare ceva […]

Learn More