razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Tartă cu brânză de vaci & Sirena Dunării 2001, Vinarte

Vacanţă de vară s-a terminat. Încerc să-mi regăsesc ritmul de muncă. Când tocmai sunt pe cale să reuşesc… lovitură de teatru: primesc o ofertă “last minute” pe care pur şi simplu nu pot s-o refuz! Este vorba de o excursie prin Thailanda, Bali, Dubai, Peru, Tenerife plus încă vreo 2-3 insule exotice pe care nu mi le mai amintesc. Durata? 1-2 ore… Preţul? 129 de lei… Rog medicii care citesc aceste rânduri să nu se repeadă să-mi prescrie un Diazepam sau un Xanax. Mă tem că cele de mai sus sunt perfect posibile la preţul indicat. Cum? Foarte simplu… Deschizând o sticlă din cel mai fabulos vin alb dulce românesc: Sirena Dunării Riesling de la Vinarte. Vă rog să mă credeţi pe cuvânt… vorbim despre o experienţă unică cu un vin foarte rar. Asemenea întâlniri se petrec, poate, doar o dată în viaţă. Dacă reţeta lui Costăchel va face faţă unei asemenea încercări, asta rămâne să decideţi singuri. Eu voi turna între timp, cu maximă grijă, vinul în pahare… Culoarea este galben închis cu reflexii de chihlimbar – dovadă a celor 10 ani învechire la sticlă. Aromele sunt foarte complexe: mucegai nobil (Botrytis Cinerea), miere, nucă, coajă de portocale, curmale, caise, lemn şi ceva tămâie. Gustul vinului este puternic şi elegant… mai întâi simţim cremă de zahăr ars după care apar notele citrice şi vanilate (urmare a celor 24 de luni la baric). Aciditatea ridicată compensează cu brio concentraţia masivă de zahăr rezidual (150 gr. /litru). Ca impresie generală, vinul este corpolent, echilibrat, dulce şi aromat, cu o tentă iodata care-l apropie, poate, de celebrul Sauternes din Bordeaux. Postgustul este prelung, mineral, ierbos şi citric, cu note de scorţişoară, mentă şi miez de nucă. Amatorilor de palmares le reamintesc faptul că Sirena Dunării Riesling dulce 2000 a luat (singura) medalie de aur la secţiunea vinuri albe de Horeca din cadrul Premiilor de Excelenta Vinul.Ro, editia 2010. Pe scurt, un vin de poveste!

Reţeta lui Costăchel | Tartă cu brânză de vaci, piersici şi ciocolată

Related articles

Fernlands Sauvignon Blanc 2023, Marisco Vineyards

Pui à la Kiev & Fernlands Sauvignon Blanc 2023, Marisco Vineyards

Un Sauvignon Blanc 100%, originar din Marlborough (Noua Zeelandă), un vin cu o bună tipicitate, ca mai toate exemplarele provenind din această regiune viticolă. Are […]

Learn More
Freamăt Alb 2021, Domeniul Catleya

Budincă de conopidă & Freamăt Alb 2021, Domeniul Catleya

Un cupaj pur românesc de Fetească Alba (68%) şi Fetească Regală (32%), originar din Mehedinţi (Corcova), un vin voluptos şi expresiv, care declină cu succes […]

Learn More
Cantus Primus Cabernet Sauvignon 2018, Vitis Metamorfosis

Pasta Bolognese & Cantus Primus Cabernet Sauvignon 2018, Vitis Metamorfosis

Un Cabernet Sauvignon 100%, din regiunea Dealu Mare (comuna Vadu Săpat), maturat 18 luni în baric. Un vin pe deplin evoluat, complex şi perfect şlefuit, […]

Learn More