razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Somon în folie & Rosé Cuvée 2018, Gere-Weininger

Rosé Cuvée 2018, Gere-Weininger

Villány – un mic orăşel din sudul extrem al Ungariei (aproape de graniţa cu Croaţia), dă numele unei importante regiuni viticole din câmpia Panonică. De aici provine şi vinul de azi, un roze din struguri de Pinot Noir, culeşi, în fiecare an, în primele zile din august, special pentru a produce un vin timpuriu, lansat la început de octombrie. Avem de-a face cu un roze care joacă, în special, cartea prospeţimii şi a mineralităţii, în defavoarea, poate, a unor note aromatice prea exuberante. E un vin sobru şi intens, foarte bun prieten cu gastronomia. Culoarea este trandafiriu opalescent, iar nasul, delicat, vine cu note ierbos minerale şi fine aluzii de căpşuni. Corpul suplu e bine susţinut de aciditatea vie şi de alcoolul impecabil integrat. Gustul este liniar, cu cireşe de mai, corcoduşe şi lime, la care se adaugă discrete accente condimentate. Postgustul este citric şi răcoritor, lăsând impresii de fructe roşii şi o plăcută astringenţă. O declinare cu totul neaşteptată a soiului Pinot Noir vinificat în roze.

Somon la cuptor cu legume
Reţeta lui Costăchel | Somon la cuptor cu legume
2.5

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Friptură de curcan & Rosado Cabernet Sauvignon, Enate

Un roze din Somontano, zonă situată în nordul Spaniei, chiar la poalele munţilor Pirinei. Vinul are o culoare intensă şi strălucitoare ce aduce a zmeură […]

Learn More
Elysis Rosé d'Anjou 2017, Les Caves de la Loire

Cartofi franţuzeşti & Elysis Rosé d’Anjou 2017

Un vin foarte rar întâlnit pe piaţa noastră, dar nu numai. Chiar şi în Franţa, vinurile din apelaţia “Rosé d’Anjou” sunt adesea umbrite (pe nedrept, […]

Learn More

Ardei umpluţi & Pinot Noir 2011, Lacerta

Un Pinot Noir din Dealu Mare, care şi-a păstrat notele fructate în prim-plan, chiar şi după o maturare îndelungată, de 12 luni, la baric. Culoarea […]

Learn More