razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Cea mai memorabilă degustare a anului 2024

Verticală de Pinot Noir BIO

Au fost multe degustări la care am fost invitat să vorbesc anul acesta şi nu vreau, sub nicio formă, să fac aici un top al lor. Însă, dintr-o perspectivă emoţională, cât şi din punct de vedere strict tehnic, degustarea verticală de Pinot Noir BIO de la Domeniile Franco-Române organizată la magazinul „Vinul Bun” din Suceava a fost, de departe, în ceea ce mă priveşte, cel mai memorabil eveniment al anului care tocmai se încheie. Dar, să mă explic…

Pe Denis Thomas şi pe Daniel Dorneanu (autorii de facto ai vinurilor DFR, până în anul 2018), i-am cunoscut încă din 2008, când, novice fiind în lumea vinului, căutam furnizori pentru magazinul „Good Point” pe care tocmai îl deschisesem la Iaşi. Norocul meu providenţial s-a numit Valeriu Cotea, omul care mi-a dat, cu multă generozitate, o listă scurtă cu crame pe care să le vizitez, iar DVFR (cum se numea pe atunci) era în top. La vremea aceea, am fost impresionat de calitatea vinurilor din Chardonnay şi Pinot Noir pe care le-am găsit aici, iar faptul că lumea vinului considera DVFR-ul o cramă „under the radar” m-a uimit atunci şi mă nedumeşte şi în prezent. Prin urmare, emoţional vorbind, înţelegeţi lesne de ce mă simt ataşat de acest producător.

Din punct de vedere tehnic, degustarea verticală de Pinot Noir de la Domeniile Franco-Române e o premieră absolută în România, din mai multe motive. În primul rând, fiindcă nu există în prezent niciun alt producător autohton care să poată pune pe masă vinuri din Pinot Noir BIO (cu accent pe BIO), din 2008 şi până în 2020 (evident, cu mulţi ani lipsă, dar totuşi!). În al doilea rând, am avut ocazia să degustăm vinuri din două „legislaturi enologice” diferite: după 2018, vinurile DFR au fost create de Liviu Grigorica şi Valentin Rotaru. În al treilea rând, vinurile s-au prezentat, fără excepţie (da, da, inclusiv cel din 2008!), într-o formă absolut impecabilă.

Pentru referinţă, lineup-ul degustării a fost următorul (vezi foto):
1. Pupăza Pinot Noir 2020 BIO
2. Pupăza Pinot Noir baric 2019 BIO
3. Vigneron Pinot Noir 2018 BIO
4. Vigneron Pinot Noir baric 2018 BIO
5. Terra Pretiosa Pinot Noir baric 2016 BIO
6. Crai Nou Pinot Noir dulce 2008 BIO

A fost un exerciţiu fascinant de „arheologie a vinului”, care a dezvăluit, pas cu pas, cum evoluează în timp un Pinot Noir, de la fructe roşii către fructe negre, de la prospeţime către complexitate, de la vesele note fructate şi delicate arome florale către tonuri balsamice şi senzaţii vegetale profunde. Variaţiile climatice s-au simţit şi ele în stilistica vinurilor, de la anii recenţi, mult mai călduroşi, către vinurile mai vechi, de climă ceva mai răcoroasă. Nu în ultimul rând, s-a simţit diferenţa (şi aici au fost multe polemici) între stilul vechi şi stilul nou, de după 2018, a Pinot Noir-ului de la DFR.

Au participat (nici nu mai ştiu exact) între 40 şi 50 de pasionaţi ai vinului din Suceava, o comunitate absolut remarcabilă care s-a creat în jurul celor doi super-entuziaşti proprietari ai magazinului „Vinul Bun”, Sebastian Bobu şi Catalin Morariu, fără de care lucrurile nu s-ar fi putut întâmpla în forma povestită mai sus. Sunt sincer recunoscător atât participanţilor cât şi organizatorilor. Chapeau bas!