razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Muşchiuleţ de porc & Smerenie 2015, Crama Oprişor

Smerenie 2015, Crama Oprişor

Dacă se va întâmpla vreodată ca celebrul critic Robert Parker să poposească în România, pun pariu că pe lista lui scurtă de vinuri roşii de evaluat va fi şi Smerenia de la Crama Oprişor. Şi mai pun un rămăşag: vinul va primi cel puţin 90 de puncte, dacă nu chiar mai mult. Dar, până să vină americanii să ne noteze vinurile, vă recomand să încercaţi această nouă ediţie a exoticului cupaj de Shiraz, Pinot Noir şi Dornfelder, meşteşugit, ca în fiecare an, de enologul Liviu Grigorică. Culoarea vinului este grena închis cu irizaţii vişinii, iar nasul aduce coacăze, piper negru şi note de grafit. Atacul este intens, lejer astringent, cu o bună aciditate. Gustativ evoluează în pahar de la fructe negre de pădure, ciocolată şi lemn afumat către smochine şi note balsamice. Postgustul este lung, condimentat, cu trufe de pământ şi fum. Acest vin se adresează în principal colecţionarilor, fiind încă foarte tânăr şi având un bun potenţial de învechire. Are nevoie de minim o oră de aerare în decantor, după care va fi un bun însoţitor al felurilor pe bază de carne roşie sau chiar vânat.

Muşchiuleţ de porc cu miere şi piper verde în aluat franţuzesc
Reţeta lui Costăchel | Muşchiuleţ de porc cu miere şi piper verde în aluat franţuzesc
4

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Dovlecei şi morcovi & Arrogance alb demisec 2022, Domeniile Franco-Române

Un cupaj din Fetească Albă (90%) şi Tămâioasă Românească (10%), originar din regiunea Dealu Mare (comuna Săhăteni, judeţul Buzău), un vin demisec cu note predominant […]

Learn More

Rasol de chefal & Signature Sauvignon Blanc 2015, Misty Cove

Un Sauvignon Blanc din Marlborough, Noua Zeelandă, care defineşte, cu precizie, stilul zonei: foarte ierbos, cu arome de rucola şi citrice verzi, totul susţinut de […]

Learn More

Pulpă de porc în pergament & Pinot Noir Michel Torino

Când mă gândesc la “chinul” de două ore de pe care trebuie să-l îndurăm aşteptând ca pulpa de porc să fie gata, o întrebare mă […]

Learn More