razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Penne cu spumă de praz & Spumant Cuvee d’Oro

Astăzi, la reţeta de paste propusă de Costăchel, am să vă recomand un spumant în stil italienesc. La realizarea lui au participat, în părţi mai mult sau mai puţin egale, Vinarte şi Angelli. Strugurii provin din podgoriile Vinarte iar vinificarea şi îmbutelierea o face Angelli. În acest punct al naraţiunii, am să-i rog pe cititorii mai distraţi să nu confunde numele Cuvee d’Oro cu celebrul (din păcate) distilat Cava d’Oro. Regretabilă confuzie! Dar, să revenim la oile noastre… Forţând puţin limitele semantice, am putea denumi acest spumant ca fiind un “Prosecco Blanc de Noirs”. În fapt, Cuvee d’Oro e obţinut prin metoda Charmat (fermentare secundară în tancuri de inox a vinului liniştit) din Merlot şi Pinot Noir, ambele soiuri fiind vinificate în alb. Şi acum, să trecem la proba practică. Răcim bine sticla, o deschidem cu un zgomot discret şi turnăm spumantul în pahare… Culoarea este galben pal cu o tentă arămie. Perlarea este intensă la început iar după 5 minute devine mai fină. Nasul este ierbos, cu note de pelin şi brusture. Gustul este sec, predomină nucile, mierea şi fructele exotice, totul învăluit în fine note amărui vegetale. Corpul, rotund şi onctuos, are iniţial caracteristici fructate dar evoluează în pahar spre o mineralitate discretă sugerându-ne o vagă iluzie de dulce. Postgustul este proaspăt, cu aromă de drojdie de pâine, miere şi o plăcuţă senzaţie dulce-amăruie. Pretul de 50 de lei pentru o sticlă nu este neapărat mic, dar el exprimă, cel mai probabil, lipsa unui competitor serios în piaţa româneasca de spumante.

Reţeta lui Costăchel | Penne cu spumă de praz şi şuncă presată

Related articles

Cuartz Brut Rosé, Crama Gîrboiu

Paste cu fructe de mare & Cuartz Brut Rosé, Crama Gîrboiu

Iată un Pinot Noir vinificat în roze, provenind din regiunea vrânceană Coteşti, refermentat prin metoda Charmat, care poate convinge chiar şi pe cei mai sceptici […]

Learn More

Castronele cu mere & Origini Tămâioasă Românească

Întrebare: ce s-ar putea întâmpla la întâlnirea dintre un oenolog britanic şi un soi de struguri tipic românesc? Adică ce ar putea face Stephen Donnelly […]

Learn More

Salată de crudităţi & The Independent Prosecco, Fantinel

2015 a fost, se pare, un an foarte bun, pentru soiul Glera, în regiunea Friuli, acolo unde producătorul Fantinel a obţinut acest spumant brut. Chiar […]

Learn More