Tămâioasa este o varietate de struguri pe cât de românească pe atât de aromatică. Acest soi îşi găseşte rădăcinile în sudul Greciei antice, fiind apreciat de către toate popoarele aflate în bazinul Mării Mediterane, unde era folosit ca monedă de schimb. În spaţiul românesc, Tămâioasa a ajuns atât prin coloniştii greci, cât şi prin intervenţia romanilor. Tămâioasa Românească este la ea acasă în podgoria Cotnari, de unde vine şi vinul pe care vi-l propun săptămâna aceasta: Domenii Tămâioasă Românească 2011 de la Casa de Vinuri Cotnari. Vinul este un alb demisec cu un conţinut moderat de alcool (doar 12.5%) şi o culoare galben-aurie. Gustativ are note de flori albe de câmp şi miere de albine, cu un gust puternic şi un bun echilibru între zahăr, alcool şi aciditate. Un vin de cursă lungă şi o asociere perfectă pentru meniul de post propus de Costăchel.