razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Praz gratinat & Mistinguett Cava Brut Rosé

Mistinguett Cava Brut Rosé, Masia Vallformosa

Un spumant rozé, obţinut din Garnacha (Grenache) şi Monastrell (Mourvèdre), originar din regiunea Penedès, epicentrul catalan al producţiei de Cava. Un vin elegant precum o broderie cu panglică de mătase, care, dacă e să ne luăm după nume, pare predestinat doamnelor şi domnişoarelor. Practic, vorbim de un cupaj vinificat în rozé, din două soiuri tradiţionale din Catalonia (franceză şi spaniolă, deopotrivă), refermentat în sticlă după metoda tradiţională, care are, pentru a rotunji gustul, un mic rest de zahăr. Culoarea este roz somon, opalescent, perlarea e fină, dar scurtă, iar nasul, foarte discret, aduce cireşe, căpşuni şi arome de patiserie. Corpul este onctuos, cu alcool insesizabil şi cu o aciditate vie care ţine bine în frâu zahărul rezidual. Gustul e centrat pe fructe roşii bine coapte, alune prăjite şi note vanilate. Postgustul e lung, crocant, cu senzaţii de fragi şi mure. Dacă e bine răcit, merge de minune cu o porţie de praz gratinat cu şuncă.

Praz gratinat cu şuncă
Reţeta lui Costăchel | Praz gratinat cu şuncă
2.5

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Pui cu ciuperci & Castel Stârmina Riesling

Chiar dacă puiul cu ciuperci propus de Costăchel a fiert în bere, asta nu înseamnă că nu l-am putea servi alături de o bere rece… […]

Learn More

Canapele de foie gras cu mere & Dessert Stirbey 2011

Vinul de azi este fără îndoială o mică bijuterie dar şi o premieră pentru crama Ştirbey, un producător care ne-a obişnuit, de mai bine de […]

Learn More
Smerenie 2015, Crama Oprişor

Muşchiuleţ de porc & Smerenie 2015, Crama Oprişor

Dacă se va întâmpla vreodată ca celebrul critic Robert Parker să poposească în România, pun pariu că pe lista lui scurtă de vinuri roşii de […]

Learn More