razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Quiche lorraine & Les Deux Albion 2017, Saint Cosme

Les Deux Albion Blanc 2017, Château de Saint Cosme

Îmi place să cred că numele (arhaic şi oarecum mucalit) al acestui vin se referă la stilul de vinificaţie abordat, situat undeva la confluenţa dintre “Lumea Veche” şi “Lumea Noua”. Avem de-a face cu un cupaj din trei soiuri tipice pentru zona de sud a Văii Ronului (Viognier, Marsanne şi Piquepoul), parţial fermentat şi maturat în butoaie de stejar. Rezultatul e un vin cu o excepţională complexitate aromatică şi cu o fineţe aparte. Culoarea este galben auriu, iar nasul e delicat, cu trandafiri de dulceaţă, iarbă proaspăt cosită, note calcaroase şi aluzii mentolate. Corpul este onctuos, cu o aciditate medie şi cu o textură atât de compactă, încât îţi dă inedita impresie că trebuie să mesteci vinul înainte de a-l înghiţi. Gustul este intens, cu piersici coapte, pepene galben, grapefruit şi accente minerale. Postgustul este lung, lăsând senzaţii de cireşe amare albe, lime şi frunze de mentă proaspătă. Unul dintre cele mai remarcabile vinuri albe pe care le-am încercat anul acesta.

Tartă cu costiţă şi caşcaval (quiche lorraine)
Reţeta lui Costăchel | Tartă cu costiţă şi caşcaval (quiche lorraine)
4

Evaluarea vinului

Evaluarea vinului
1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Raţă la cuptor în vin & Pommard Rouge 2009, Roux

Cel mai reuşit elogiu adus unui Pinot Noir nu l-a făcut, aşa cum poate ne-am aştepta, un francez din Bourgogne ci actorul american Paul Giamatti […]

Learn More
Nikolaos Merlot rozé 2017, Crama Histria

Salată de pui & Nikolaos Merlot rozé 2017, Crama Histria

Un rozé neobişnuit, din Merlot dobrogean, care îmi aminteşte de un rosado spaniol din Somontano, un vin “cu suflet de alb şi corp de roşu”. […]

Learn More

Cartofii bucătarului & Livia Plăvaie, Crama Gîrboiu

Zilele trecute degustam o Galbenă de Odobeşti de la Crama Blum din Jariştea, un vin alb, sec şi fructat ca o livadă în luna mai. […]

Learn More