razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Vărzări moldoveneşti & Cuartz Brut, Crama Gîrboiu

Un spumant născut pe ruta România-Italia şi retur. Vinul de bază este un cupaj în care Plăvaia îşi adjudecă partea leului, iar Feteasca Albă este minoritară. Refermentarea în tancuri de inox s-a săvârşit pe tărâm italian, la fel ca şi îmbutelierea. Toată această trudă chiar a dat roade: avem de-a face cu un spumant reuşit, cu un discret rest de zahăr şi o prospeţime de invidiat. Culoarea este galben auriu deschis, iar perlarea este fină, chiar dacă nu foarte îndelungată. Nasul vine cu pere coapte, alune şi pâine prăjită, totul învăluit în discrete note minerale. Corpul este onctuos, cu alcool aproape insesizabil şi o bună aciditate. Gustul are multe mere coapte, piersici şi fagure de miere. Postgustul este lung, dulce-amărui, lăsând senzaţii de toast şi condimente. Nu rămâne decât să-l răciţi bine, să puneţi alături nişte vărzări moldoveneşti şi să ţineţi undeva pe-aproape şi cea de-a doua sticlă.

Reţeta lui Costăchel | Vărzări moldoveneşti
3

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Cele mai scumpe vinuri din lume

Săptămâna trecută, Diana Mihalcea – realizatoarea emisiunii “Recrutat în Iaşi” de la Digi24 – m-a invitat  la o discuţie în direct, generos (dar cam vag) intitulată “poveştile […]

Learn More

Cartofii bucătarului & Livia Plăvaie, Crama Gîrboiu

Zilele trecute degustam o Galbenă de Odobeşti de la Crama Blum din Jariştea, un vin alb, sec şi fructat ca o livadă în luna mai. […]

Learn More
Sauvignon Blanc 2022, Hans Greyl

Avocado umplut & Sauvignon Blanc 2022, Hans Greyl

Un Sauvignon Blanc tipic de “Lume Nouă”, provenit din Noua Zeelandă (regiunea Marlborough), care combină, în mod iscusit, fructele exotice cu senzaţiile “verzi” caracteristice soiului. […]

Learn More