razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Muşchiuleţ de porc & Negru de Purcari

În primul rând, aş vrea să lămurim un lucru: “Negru de Purcari” nu este un soi de struguri ci este denumirea dată unui cupaj roşu produs de Crama Purcari din Republica Moldova. Vinul este unul neobişnuit, mai ales dacă analizăm structura asamblajului: 65% Cabernet Sauvignon (soi originar din Bordeaux), 25% Saperavi (soi originar din Georgia) si 10% Rară Neagră (soi Moldovenesc, cultivat în România sub denumirea de Băbească Neagră). Culoarea vinului este vişiniu închis, opac, cu textură catifelată. Nasul are coacăze, lemn şi minerale. După trei ani de maturare în lemn, corpul este suplu şi catifelat iar alcoolul bine integrat. Gustativ prezintă o combinaţie de fructe negre de pădure şi ciocolată, totul învăluit în taninuri dulci. Postgustul e mediu, cu o bună persistenţă a aromelor de prune uscate, lemn şi cafea prăjită. Vinul are nevoie de o decantare de 2-3 ore şi de o temperatură de servire ceva mai joasă (14-16 grade).

Reţeta lui Costăchel | Muşchiuleţ de porc cu miere şi piper verde în aluat franţuzesc

Related articles

Cartofi franţuzeşti & Cava Brut Nature, Castellroig

Dacă tot avem cartofi franţuzeşti, eu zic să îi asociem cu un vin spaniol, mai precis cu un spumant. Constat cu bucurie că 2012 este […]

Learn More
Zaiafet Roşu 2021, Velvet Winery

Pizza Margherita & Zaiafet Roşu 2021, Velvet Winery

Un Cabernet Sauvignon 100%, originar din regiunea Dealu Mare (Tohani/Gura Vadului, judeţul Prahova), un vin demisec, maturat în inox, colocvial şi uşor abordabil, care se […]

Learn More

Mini-tarte de cartofi & Strada di Guia Prosecco, Foss Marai

Cu câţiva ani în urmă, înainte de a gusta pentru prima oară un prosecco de la Foss Marai, m-am gândit, spre ruşinea mea, că e […]

Learn More

2 Comments

  1. nu cred ca sunt cel mai in masura sa comentez sau sa gasesc nod in papura nimanui, dar ma gandesc ca o decantare de 3 ore ar vrea sa insemne de fapt o aerisire sau aerare si temperatura joasa de 14-16 grade ar vrea sa fie una de maxim 10-12 grade.

  2. @Doru: Atâta timp cât vinul nu are nici un fel de depozit, singurul scop al decantării nu poate fi altul decât oxigenarea – deci sunt perfect de acord cu observaţia ta. Pe de altă parte, la cest vin e nevoie de o temperatură “ceva mai joasă” de servire (faţă de norma de circa 16-18 grade valabilă la vinurile roşii mature ca cel de faţă), deoarece la peste 16 grade se simte deja alcoolul ieşind din corp. Prin urmare, am recomandat o temperatură de servire de 14-16 grade. Nu are nici un sens răcirea vinului până la 10-12 grade deoarece nu vom mai simţi o bună parte din notele sale aromatice.

Comments are closed.