razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Ananas la tigaie & Eiswein, Carl Reh

Imaginaţi-vă următorul scenariu… E 10 decembrie 2003, ora 4 dimineaţa şi culegătorii se înghesuie în microbuzul care îi transporta spre podgoria Leiwen aparţinând producătorului Carl Reh din Germania. Afară e un ger de crapă pietrele (sub -7°C) şi bate un vânt tăios care aminteşte de Alaska. Prin geamurile aburite de respiraţiile oamenilor se zăresc rândurile de vie, în majoritate Riesling, cu ciorchinii, încă neculeşi, îngheţaţi bocnă. Maşina se opreşte la baza dealului şi muncitorii se răspândesc printre rânduri. Culesul se face manual, în mare grabă dar cu deosebită grijă… totul trebuie terminat până în zori, când temperatura va începe să crească, ceea ce, paradoxal, nu-şi doreşte nimeni în această zi! Strugurii trebuie să ajungă, îngheţaţi, în hala de procesare, de asemenea neîncălzita, pentru a fi zdrobiţi hidraulic. În urma presarii în stare îngheţată din boabe va rezulta foarte puţin must, dar fiecare picătură din acest nectar va fi nepreţuită… Aşa începe aventura vinului cunoscut sub denumirea de Eiswein în Germania şi Ice-Wine în Canada. Se produce doar în aceste zone deoarece numai clima de aici permite strugurilor să ajungă până în mijlocul iernii fără să mucegăiască pe ciorchine. Mustul rezultat este deosebit de dulce şi din acest motiv fermentarea vinului, foarte lentă, poate să dureze şi câteva luni. Dar să lăsăm poveştile şi să încercăm vinul… Culoarea este galben auriu cu reflexii arămii, nasul este foarte complex cu arome de piersică, pară şi caramel iar gustativ ne aşteaptă un veritabil festival: miere, caise, mango, curmale, note citrice şi de mere verzi. Corpul vinului este mediu, textura este deosebit de catifelată iar postgustul este lung şi intens. Chiar dacă este foarte dulce (peste 220 gr. de zahăr/l) acest vin lasă o impresie puternică de prospeţime datorită acidităţii sale ridicate (10 gr. /l) şi concentraţiei reduse de alcool (10%). Per ansamblu Carl Reh Eiswein 2003 este un vin exotic care se asortează cu deserturi sofisticate cum ar fi ananasul la tigaie cu sos de vin şi miere propus de Costăchel. Este un vin care se consumă în cantităţi mici, de unde şi modul său de îmbuteliere: sticla de 375 ml. (adică jumătate dintr-o sticlă normală). Preţul unei butelii din acest Eiswein de 7 ani este de 36 de lei şi se justifică până la ultima picătură! Sper că v-am dat destule motive pentru care ar trebui să aveţi pe masa de Anul Nou cel puţin o sticlă de Eiswein… Tuturor, La Mulţi Ani!

Reţeta lui Costăchel | Ananas la tigaie cu sos de vin şi miere

5 Comments

 1. O singura mentiune : la culesul boabelor inghetate, majoritatea muncitorilor raman acasa la caldurica, in timp ce masinaria isi face treaba rapid si eficient. Altfel fiola cu nectar era de gasit la un pret triplu. 🙂

 2. ce sa inteleg din comentariul tau, florin? ca daca majoritatea muncitorilor nu stateau acasa pretul era mai mult decat triplu fata de cat este acum? si atunci de ce sa tii muncitorii la caldurica sa pape si sa bea pe banii tai? lasa-i acasa daca e mai ieftin. numai ca ma indoiesc ca masinuta stie sa aleaga ai mai buni ciorchini de pe rod. tot saracul om ii simte mai bine! asa ca mai bine sa bem vinutul si sa lasam producerea pe seama celor care se pricep, ca de aia le-a dat dumnezeu menirea asta!

 3. florin c.: poti intelege ce vrei tu. daca mergi la nemti in cautarea unui eiswine sub 10 euro/375 ml, ai toate sansele sa ramai cu tolba goala.
  Batranul Kendermann din Leiwen trebuie sa faca totul mecanizat, pt. a oferi un astfel de vin la asemenea pret: 36 de ron in cazul Paharnicului (banuiesc ca la achiz. la prima mana) sau 60 de lei de la evinoteca.ro.
  Si mai poti retine ca, sunt podgorii in Germania, unde toate lucrarile din vie sunt facute cu “masinuta”, de catre un singur om. Cat despre strugurii inghetati pt producerea vinului, a avut grija natura sa ii pastreze pe cei mai buni pe coarde, restul sunt uscati de multa vreme.

 4. @florin: 36 de lei nu este pretul de achizitie ci pretul de raft in magazin.

 5. Multumesc de precizare.
  Am vazut oferta de cadouri de la Good Point. Jos palaria!
  Imi pare rau ca sunt prea departe de Iasi, pentru a ma aproviziona.
  Vinul asta e la pret de chilipir.

Comments are closed.