razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Aripioare chinezeşti & Praepositus Kerner 2012, Abbazia di Novacella

Kerner-ul, soi destul de rar întâlnit în România, provine din nordul Italiei (Alto Adige), are un părinte german (Riesling) şi unul italian (Schiava) şi un nume care aduce omagiu lui Justinus Kerner, poetul care scria, prin secolul al XIX-lea, celebre „cântece de pahar”. Dar, dincolo de poveste, Praepositus Kerner e un vin cu totul special, care îmi aduce aminte de un Xarello catalan matur, salin şi mineral. Culoarea este galben intens, auriu, iar nasul aduce un buchet complex de bazalt, iarbă uscată şi kerosen. Gustul este „glicerinos”, cu fagure de miere, fructe confiate, cremene şi condimente. Postgustul, prelung, lasă plăcute senzaţii de smochine confiate, tapenadă de măsline şi note minerale sărate. Un vin pentru cunoscători, cu 90/100 puncte Robert Parker/Wine Advocate, care are nevoie de o decantare de minim 1 oră ca să se exprime plenar şi de o asociere gastronomică cu nişte aripioare chinezeşti la cuptor.

Reţeta lui Costăchel | Aripioare chinezeşti la cuptor
4

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Young Liliac Fresh 2017

Păstrăv cu piper verde & Young Liliac Fresh 2017

Un duo proaspăt şi revigorant, în care soiul Sauvignon Blanc este prim solist, Muscat Ottonelul acompaniindu-l discret, dând naştere, astfel, unui vin din aşa-zisa categorie […]

Learn More

Escalop de viţel & Cannonau di Sardegna, Sella & Mosca

Cannonau este soiul naţional al Sardiniei, el fiind cunoscut în Franţa ca Grenache şi în Spania ca Garnacha. Dacă acest strugure s-a născut pe continent […]

Learn More

Pui cu ciuperci & Valahorum 2015, Domeniile Tohani

Un cupaj elegant şi echilibrat, cu o influenţă semnificativă a baricului. Valahorum este creat pe o bază de Chardonnay, la care se adaugă câteva procente […]

Learn More