razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Carne cu fasole verde & Castel Bolovanu, Vinarte

Despre varianta din 2006 a acestui Cabernet Sauvignon de Sâmbureşti produs de Vinarte am citit, în ultimul an, mai multe cronici nu tocmai laudative. Cum am avut de curând la îndemâna o sticlă de Castel Bolovanu, dar din 2008, am vrut să verific dacă vinul a evoluat în bine sau e chiar aşa cum se spune (adică nu prea grozav). Deoarece reţeta lui Costăchel este foarte ofertantă, mi-am propus s-o “confecţionez” cu carne de vită şi să-i asortez un Cabernet Sauvignon Castel Bolovanu, dar din 2008 precum am zis… Am turnat vinul în decantor şi l-am lăsat 30 de minute pentru o aerare moderată, după care l-am împărţit mesenilor în pahare. Ceea ce am degustat în continuare a fost o surpriză plăcută pentru toată lumea (inclusiv pentru cei câţiva cârcotaşi pe care i-am avut la masă)… Culoarea roşie rubinie cu o tentă purpurie strălucitoare place de la prima vedere. Nasul, intens şi proaspăt, are multe fructe de pădure, afine dar şi o subtilă notă condimentată de piper negru. Gustativ avem de-a face cu un vin sec dar plin, cu un atac viguros, datorat taninilor dobândiţi în 9 luni de baricare. Cele 12 luni de învechire la sticlă au reuşit să realizeze un bun echilibru între alcool, aciditate şi notele de vişine, coacăze, lemn dulce şi vanilie. Postgustul este lung şi condimentat cu o vagă iluzie de dulce datorată baricului. Per ansamblu este un vin “rotund”, cu o bună tipicitate de soi şi care propune, la cei 31 de lei pentru o sticlă, un excelent raport calitate/preţ. Tuturor celor care au fost dezamăgiţi de varianta 2006 a acestui vin le dau un singur sfat: să nu mă creadă pe cuvânt până când nu gusta un Castel Bolovanu Cabernet Sauvignon din 2008!

Reţeta lui Costăchel | Carne cu fasole verde

Related articles

Escalop de viţel & Cannonau di Sardegna, Sella & Mosca

Cannonau este soiul naţional al Sardiniei, el fiind cunoscut în Franţa ca Grenache şi în Spania ca Garnacha. Dacă acest strugure s-a născut pe continent […]

Learn More
Shiraz Reserve 2015, McGuigan

Dovlecei umpluţi cu carne & Shiraz Reserve 2015, McGuigan

Un vin roşu, “de vară”, care, dacă este puţin răcit, etalează deopotrivă prospeţimea fructelor roşii cât şi notele condimentate ale baricului. Culoarea vinului este rubiniu […]

Learn More
Arrogance alb sec 2021, Domeniile Franco-Române

Fasole verde cu ciuperci & Arrogance alb sec 2021, Domeniile Franco-Române

Un cupaj alb în care soiul Sauvignon Blanc deține partea leului (85%), iar Feteasca Albă, deși minoritară, aduce multă finețe și rafinament întregului. Culoarea vinului […]

Learn More

1 Comment

Comments are closed.