razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Pilaf de varză dulce & Bacanta Fetească Albă

De pe eticheta vinului pe care îl “povestim” astăzi aflăm că, în vechea Romă, bacantele erau preotesele şi companioanele zeului Bachus. Din păcate (sau poate din fericire), de pe eticheta în discuţie lipsesc tocmai amănuntele picante ale legendei şi anume faptul că bacantele practicau dansurile premergătoare misterioaselor orgii dionisiace. Ce mai, fetele astea erau sufletul unei adevărate petreceri romane… Hai că ne-am întrecut cu gluma! Ar fi cazul să trecem şi la lucruri serioase, fiindcă am pus deja la rece şi vom deschide imediat un vin cât se poate de sobru: Bacanta Fetească Albă 2009 de la Crama Gîrboiu (Coteşti/Vrancea). Licoarea are o culoare intensă, galben-aurie cu irizaţii de chihlimbar. Glicolul face “picioare” dese şi frumos arcuite pe pereţii paharului. Nasul ne ademeneşte cu miros de flori de câmp, busuioc, pelin, calcar ud şi condimente. Gustul este sec, cu fructe confiate, marţipan, unt, miere şi vanilie. Aciditatea este moderata iar corpul este onctuos şi fin, ca de balerină. Postgustul, foarte lung, ne alintă cu note de lemn dulce, vanilie şi condimente exotice. Ca impresie generală această Fetească Albă îmi sugerează o fată tânără şi fragilă care poartă parfumul unei femei mature şi sofisticate. Preţul de 49 de lei pentru o sticlă dă măsura corectă a acestui vin complex şi frumos evoluat în sticlă.

Reţeta lui Costăchel | Pilaf de varză dulce

Related articles

Cà Vittoria Appassimento Rosso 2019, Botter

Muşchi de vită cu ciuperci & Cà Vittoria Appassimento Rosso 2019, Botter

Un Amarone la jumătate de preţ, vă tentează cumva? Şi nu e o ofertă specială, e pur şi simplu un Rosso din peninsula Salento (tocul […]

Learn More

Plăcintă cu praz & Leat 6500 Sauvignon Blanc 2013

Fermentarea parţială în lemn şi maturarea pe drojdii fine dă acestui Sauvignon Blanc o impresie generală de intensitate, complexitate şi prospeţime. Culoarea vinului este galben […]

Learn More

Pilaf de praz & Prince Ştirbey Crâmpoşie

Chiar dacă nu este, reţeta lui Costăchel pare olteneasca get-beget. În consecinţă voi propune la pilaful de praz o Crâmpoşie de Ştirbey – prinţul vinurilor […]

Learn More