razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Pulpă de miel & Negru de Drăgăşani, Ştirbey

Novacul, Negrul de Drăgăşani şi Crâmpoşia Selecţionată sunt soiuri cunoscute de către marea majoritate a amatorilor de vin, dar nu acelaşi lucru s-ar putea spune despre sortimentele de struguri aproape uitate ale podgoriei Drăgăşani: Victoria, Calina, Alutus şi Vilarom. Parcă nici nu sună a soiuri de struguri… mai degrabă a toponime. Aş fi foarte curios dacă un specialist în viticultură sau un enolog mi-ar putea explica de ce nici un producător serios din România nu mai face vin din aceste soiuri. Din considerente tehnologice sau de marketing? Ar fi oarecum hilar să comandăm la restaurant un pahar de Vilarom? În fine… până soluţionăm această enigmă eno-lingvistica vă propun să revenim la unul din soiurile ceva mai cunoscute ale podgoriei olteneşti şi anume Negru de Drăgăşani. Cum nu există prea multe variante reuşite din acest sortiment am să vă recomand probabil cel mai bun Negru de Drăgăşani şi anume cel produs de Agricola Ştirbey. Culoarea vinului este roşu intens cu reflexii vişinii. Buchetul prezintă arome de fructe roşii, cireşe şi vişine. Gustativ avem de-a face cu un vin corpolent cu multe fructe de pădure, mure şi vişine, foarte rotund, moale, cu tanini fini bine integraţi şi o bună aciditate. Este un vin cu multă personalitate care impune de îndată respect oricărui degustător. Preţul de 70 de lei pentru o sticlă este unul “de sărbătoare” dar pulpa de miel cu usturoi propusă de Costăchel merita cu prisosinţă o asemenea licoare!

Reţeta lui Costăchel | Pulpă de miel cu sos de usturoi

Related articles

Salată de ton cu mere & Anastasia Chardonnay 2011

Un vin cu o culoare galben deschis, limpede şi clar. Buchetul oferă fructe tropicale (ananas, banane), iarbă proaspăt cosită şi note mentolate. Gustul este sec, […]

Learn More

Merlucius cu sos de roşii & Vina Tobia Blanco

Am auzit adeseori acreditata teoria conform carei in regiunea Rioja din nordul Spaniei singurele vinuri care merita luate in considerare sunt cele rosii. Nimic mai […]

Learn More

Dovlecei umpluţi & Punct roşu 2009

Sunt perfect de acord cu maestrul Costăchel când spune despre dovleceii umpluţi că sunt “vedete ale meniurilor estivale româneşti”. Voi rămâne şi eu în zona […]

Learn More