razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Pulpă de porc în pergament & Pinot Noir Michel Torino

Când mă gândesc la “chinul” de două ore de pe care trebuie să-l îndurăm aşteptând ca pulpa de porc să fie gata, o întrebare mă bântuie: noi ce facem în timpul ăsta? Desigur, putem să alegem vinul… E limpede că va fi un Pinot Noir… Dar de unde? Am să vă propun un experiment interesant: un vin din Argentina! Un Pinot Noir din America de Sud sună foarte exotic. Vă pot asigura însă, că avem de-a face cu un Pinot Noir de Lume Nouă care e cam… de Lume Veche. Adică ai putea să juri că vine direct din Burgundia! Prin urmare, în aşteptarea fripturii, vă propun să deschidem o sticlă de Michel Torino Pinot Noir 2009, produs de crama argentiniană El Esteco. Culoarea vinului este roşu rubiniu deschis cu nuanţe violet, lăsând pe pahar picioare dese şi subţiri, ca de miriapod. Nasul, expresiv, ne ademeneşte cu cireşe coapte şi trandafir de dulceaţă – un buchet aproape perfect dacă facem abstracţie de alcoolul (13.5%) care iese discret în evidenţă. Gustul este intens, dominat de cireşe negre acrişoare, rodie şi cacao, totul susţinut de o bună aciditate şi de taninii fermi şi catifelaţi. După 10 minute de stat în pahar, vinul degajă note complexe de cacao şi vanilie, urmare a celor 6 luni de stagiu la baric. Postgustul este lung, proaspăt şi catifelat, lasându-ne o vaga senzaţie amărui-afumată. Preţul de 40 de lei pentru o sticlă este argumentul final pentru experimentul nostru argentinian!

Reţeta lui Costăchel | Pulpă de porc în pergament

Related articles

Pui cu ciuperci, lămâie şi busuioc & Terrazas Reserva Chardonnay

Un vin produs în regiunea Mendoza din Argentina, într-o podgorie situată la 1200 m altitudine. O strălucită demonstraţie a teoriei conform căreia viţa de vie […]

Learn More

Varză dulce cu carne & Prince Ştirbey Novac

Partea din reteta lui Costachel care imi place cel mai mult este cea cu indemnul “mai adaugati vin, nu va zgarciti!”. Si daca maestrul bucatar […]

Learn More
Cleştar 2018, Dagon Clan

Vinete gratinate la cuptor & Cleştar 2018, Dagon Clan

Un vin proaspăt şi aromatic, obţinut dintr-o combinaţie eclectică de Fetească Regală, Fetească Alba şi Tămâioasă Românească, maturat pe drojdii timp de 3 luni. Fată […]

Learn More