razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Pulpă de porc în pergament & Pinot Noir Michel Torino

Când mă gândesc la “chinul” de două ore de pe care trebuie să-l îndurăm aşteptând ca pulpa de porc să fie gata, o întrebare mă bântuie: noi ce facem în timpul ăsta? Desigur, putem să alegem vinul… E limpede că va fi un Pinot Noir… Dar de unde? Am să vă propun un experiment interesant: un vin din Argentina! Un Pinot Noir din America de Sud sună foarte exotic. Vă pot asigura însă, că avem de-a face cu un Pinot Noir de Lume Nouă care e cam… de Lume Veche. Adică ai putea să juri că vine direct din Burgundia! Prin urmare, în aşteptarea fripturii, vă propun să deschidem o sticlă de Michel Torino Pinot Noir 2009, produs de crama argentiniană El Esteco. Culoarea vinului este roşu rubiniu deschis cu nuanţe violet, lăsând pe pahar picioare dese şi subţiri, ca de miriapod. Nasul, expresiv, ne ademeneşte cu cireşe coapte şi trandafir de dulceaţă – un buchet aproape perfect dacă facem abstracţie de alcoolul (13.5%) care iese discret în evidenţă. Gustul este intens, dominat de cireşe negre acrişoare, rodie şi cacao, totul susţinut de o bună aciditate şi de taninii fermi şi catifelaţi. După 10 minute de stat în pahar, vinul degajă note complexe de cacao şi vanilie, urmare a celor 6 luni de stagiu la baric. Postgustul este lung, proaspăt şi catifelat, lasându-ne o vaga senzaţie amărui-afumată. Preţul de 40 de lei pentru o sticlă este argumentul final pentru experimentul nostru argentinian!

Reţeta lui Costăchel | Pulpă de porc în pergament

Related articles

Piatra Soarelui Sauvignon Blanc 2021, Crama Aramic

Tartă de mazăre & Piatra Soarelui Sauvignon Blanc 2021, Crama Aramic

Un Sauvignon Blanc bănăţean, din regiunea Silagiu, un vin plin şi crocant, cu un frumos evantai aromatic, care trece din registrul floral în cel fructat, […]

Learn More

Cartofi cu usturoi şi sos de roşii & Caloian RheinRiesling

În ultimii ani, a început să apară şi la noi, din plantaţii tinere, Rieslingul de Rin. Considerat de către specialişti net superior Rieslingului Italian (foarte […]

Learn More
Cabernet Sauvignon 2016, Viile Metamorfosis

Dovlecei umpluţi cu carne & Cabernet Sauvignon 2016, Viile Metamorfosis

Un Cabernet Sauvignon de Dealu Mare, ajuns la deplină maturitate, care se recomandă, în primul rând, prin eleganţă şi discreţie. Chiar şi după 18 luni […]

Learn More