razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Varză nouă cu carne de pui & Rheinriesling Lacerta

Doamnelor şi domnilor, iată o reţetă la care visam într-o noapte de februarie când, blocat printre nămeţi într-o maşină pe care o zgâlţâia viscolul, mă rugam să nu se termine motorina până la ziuă… Între timp vremea s-a încălzit, guvernul s-a schimbat şi Costăchel ne propune o construcţie gastronomică reprezentând chintesenţa primăverii: varză fragedă şi carne tandră. Ştiu că sună undeva la limita erotismului culinar dar îmi asum expresia! Pentru o asemenea “minunăţie” grupul de cercetători în wine-pairing recomandă un Riesling de Rhin. Românesc. Cum nu sunt foarte multe opţiuni pe piaţa, vom trece direct la subiectul de azi: Rheinriesling 2011, un vin produs de Crama Lacerta din Finţeşti (Dealu Mare). Răcim vinul, dar nu prea tare (8-10 grade) şi îl turnăm în pahare. Culoarea este galben deschis, cu o bună limpezime. Nasul, predominant mineral, are şi note ierboase (puţin fân, dar nu prea mult), florale (ceva flori de tei, dar destul de vag) şi o tuşă de ardei gras. Gustul este lemnos, lejer fructat (banane, lime şi ananas), cu o bună aciditate şi o discretă astringenţă. Cu toate că alcoolul este de 13,7%, trebuie remarcată excelenta sa integrare în corpul vinului. Postgustul este lung, proaspăt, citric şi puţin condimentat. Nu este tocmai un Riesling de Rhin tipic. Mi-aş fi dorit, poate, ceva mai mult fruct. Preţul de 55 de lei pentru o sticlă îl situează în segmentul de vinuri unde judecătorii sunt destul de aspri, aşa că am să vă spun doar atât: evoluţia lui 2011 faţă de 2010 este una în bine!

Reţeta lui Costăchel | Varză nouă cu carne de pui

Related articles

Lasagna & Cabernet Sauvignon, Rocca Ventosa

Sunt absolut de acord cu Costăchel când afirmă că Lasagna este versiunea italiana a musacalei turco-greceşti. Mai mult, am să plusez şi am să vă […]

Learn More

Cartofi noi la cuptor & Les Faitieres Riesling

Pe lângă Chardonnay şi Sauvignon Blanc, Rieslingul este soiul alb care se află, la nivel mondial, în “top trei” din punct de vedere al vânzărilor. […]

Learn More

Mâncare de varză & Prince Ştirbey Negru de Drăgăşani

Un soi ceva mai puţin cunoscut al podgoriei olteneşti din Drăgăşani. Cum nu există prea multe variante reuşite din acest sortiment, Negrul de Drăgăşani produs […]

Learn More