Produsele Bio… Acum câţiva ani, conceptul părea să fie doar o găselniţă de marketing. În ultimii ani însă “moda Bio” s-a transformat într-o afacere globală. În acest context, întrebarea pe care tot mai mulţi consumatori şi-o pun este dacă merită să plătească un preţ mai mare pentru un produs ale cărui avantaje sunt relativ greu de demonstrat. Dezbaterile sunt în toi, cu păreri pro şi contra de ambele părţi – producători şi consumatori. Nici industria vinului nu a fost ocolită de acest curent cât şi de controversele aferente. Ca o părere personală, după ce am încercat mai multe vinuri Bio, pot spune că, pe medie, gustul lor este mai puţin convingător decât al vinurilor “normale”. Desigur că există şi un avantaj al vinului Bio (şi mă refer aici la vinurile tinere) – se păstrează foarte bine în sticlă şi intră pe panta descendenta mult mai târziu decât vinurile clasice. Ca să exemplific cele de mai sus vă propun să degustăm un Riesling Crai Nou Bio produs la Domeniile Viticole Franco-Române din Dealu Mare. Vă atenţionez că vom încerca un vin tânăr din recolta 2008 care, cel puţin teoretic, nu prea ar mai avea ce căuta pe raftul unui magazin în anul 2012. Şi totuşi… Culoarea este galbenă cu nuanţe verzui evidente. Nasul, foarte intens, aduce ierburi uscate, pelin, calcar şi ceva vanilie. Gustul este lejer amărui, foarte sec, cu note de grapefruit, citrice şi lemn. Corpul plin, rotund şi onctuos integrează foarte bine alcoolul (12%) iar aciditatea îşi face ferm simţită prezenţa. Postgustul este foarte lung, cu note amărui elegante, vanilie şi condimente. Ca impresie generală este mai degrabă atipic pentru un Riesling, el apropiindu-se într-un mod interesant de un Xarello catalan. Pentru 21 de lei/sticla, pot spune că vinul încă îşi face banii, prezentându-se remarcabil de bine, chiar dacă a ajuns în mod evident la senectute…