razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Scrumbie la cuptor & Brut Reserve, Taittinger

Mi-ar place să prind ziua în care, noi românii, nu vom mai deschide o sticlă de şampanie doar la Crăciun, Paşte şi Anul Nou. Însă, indiferent de anul de graţie când s-ar putea întâmpla asta, sper că tot o şampanie Taittinger vom savura, duminica, în familie. Acest Brut Reserve este, după părerea mea, candidatul ideal pentru hedoniştii de pretutindeni. Este vorba de un cupaj din 35 de vinuri de pe plaiuri şi ani diferiţi (40% Chardonnay, restul Pinot Noir şi Pinot Meunier), refermentat în sticlă prin metoda champenoise. Culoarea spumantului este galben auriu, iar perlarea e fină şi persistentă. Nasul are caise confiate, patiserie şi fagure de miere. Corpul este amplu, onctuos, cu o bună aciditate şi un discret rest de zahăr. Gustul e intens, cu mere coapte, piersici, alune prăjite, dar şi cu note de pâine proaspătă. Postgustul este lung, fructat, cu drojdii fine şi delicate senzaţii dulci-amărui. Nu-l răciţi prea tare (10-12 grade Celsius ar fi perfect) şi serviţi-l, cu încredere, de la aperitiv şi până la desert.

Reţeta lui Costăchel | Scrumbie la cuptor
4

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Selection Fetească Neagră 2017, Villa Vinèa

Cartofi la cuptor & Selection Fetească Neagră 2017, Villa Vinèa

O Fetească Neagră suplă şi elegantă, cu multe fructe negre şi cu un semnificativ aport al baricului. O dovadă vie că şi în podgoriile din […]

Learn More

Chifteluţe de peşte alb & Falanghina 2012, Terredora

În regiunea Campania, la nord de Napoli, creşte încă de pe vremea romanilor un soi alb legendar: Falanghina. Etimologia acestui nume se pare că derivă […]

Learn More

Pâine umplută & Sable Noble alb

Un cupaj de Sauvignon Blanc, Chardonnay şi Pinot Gris, ce adună într-o terţă aproape perfectă tot ce-i mai bun din fiecare soi. Realizată într-un stil […]

Learn More