razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Scrumbie la cuptor & Brut Reserve, Taittinger

Mi-ar place să prind ziua în care, noi românii, nu vom mai deschide o sticlă de şampanie doar la Crăciun, Paşte şi Anul Nou. Însă, indiferent de anul de graţie când s-ar putea întâmpla asta, sper că tot o şampanie Taittinger vom savura, duminica, în familie. Acest Brut Reserve este, după părerea mea, candidatul ideal pentru hedoniştii de pretutindeni. Este vorba de un cupaj din 35 de vinuri de pe plaiuri şi ani diferiţi (40% Chardonnay, restul Pinot Noir şi Pinot Meunier), refermentat în sticlă prin metoda champenoise. Culoarea spumantului este galben auriu, iar perlarea e fină şi persistentă. Nasul are caise confiate, patiserie şi fagure de miere. Corpul este amplu, onctuos, cu o bună aciditate şi un discret rest de zahăr. Gustul e intens, cu mere coapte, piersici, alune prăjite, dar şi cu note de pâine proaspătă. Postgustul este lung, fructat, cu drojdii fine şi delicate senzaţii dulci-amărui. Nu-l răciţi prea tare (10-12 grade Celsius ar fi perfect) şi serviţi-l, cu încredere, de la aperitiv şi până la desert.

Reţeta lui Costăchel | Scrumbie la cuptor
4

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Macaroane cu chifteluţe & La Petite Perriere Pinot Noir Rose

Iată un vin ceva mai puţin obişnuit, obţinut din Pinot Noir 100%, provenind de pe Valea Loarei – o zonă mai puţin cunoscută pentru rozeuri. […]

Learn More
Prosecco Superiore Extra Dry Millesimato 2016, Val d'Oca

Tagliatelle cu somon afumat & Prosecco Extra Dry 2016, Val d’Oca

Un Prosecco delicat şi precis, cu o textură densă şi arome fructate. Acest spumant realizat din soiul Glera, prin refermentare în tanc de inox, are […]

Learn More
Greco di Tufo 2018, Lapilli

Peşte gratinat & Greco di Tufo 2018, Lapilli

Un vin solar, cu multă fineţe şi un bun echilibru între aromele florale, fructate şi minerale. Culoarea este galben pal, cu irizaţii verzui, iar nasul […]

Learn More