razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Tartă cu brânză & Prahova Valley Tămâioasă Românească

Sunt convins că un bucătar iscusit va strecura în tarta lui Costăchel arome din cele mai variate… Tocmai de aceea, aş asocia acestei reţete un vin alb, aromatic, dulce şi foarte versatil. Ce vin ar corespunde acestui portret-robot? Cu certitudine o Tămâioasă Românească. Prima care-mi vine acum în minte ar fi Prahova Valley Reserve Tămâioasă Românească 2009 de la Cramele Halewood. Şi dacă tot ne-am hotărât asupra vinului haideţi să-l turnăm repede în pahare până nu se răceşte tarta… Culoarea este galben pai cu nuanţe verzui. Nasul etalează arome de lămâie şi salcâm plus o notă discretă de tămâie (românească!). Corpul vinului este uşor, vioi, foarte fructat, cu note de miere, soc şi citrice. Zahărul rezidual nu deranjează câtuşi de puţin, el fiind bine echilibrat de aciditatea ridicată. Postgustul este lung şi persistent lăsând în gură o plăcută senzaţie de prospeţime. În concluzie, avem de-a face cu un vin dulce, care nu ne “îngroapă” în zahăr şi care ne oferă drept bonus un larg evantai de arome dublate de o minunată aciditate. Nu uitaţi să-l răciţi temeinic înainte de a-l consuma – cam la 5 grade as zice eu. Excelent pentru 20 de lei sticla. Best Buy.

Reţeta lui Costăchel | Tartă cu brânză de vaci şi stafide

Related articles

Sarmale & Nedeea 2013, Vinarte

După ştiinţa mea, acesta este singurul cupaj roşu făcut din trei soiuri neaoşe româneşti: Fetească Neagră, Negru de Drăgăşani şi Novac. Vinul are o culoare […]

Learn More

Rulouri cu ciuperci şi cârnaţi & Côte des Roses Rouge 2015, Gérard Bertrand

Acest cupaj de Syrah, Grenache şi Mourvedre, originar din Languedoc, e produsul unei zone călduroase şi, mai mult decât atât, e un vin gândit pentru […]

Learn More
Doppio Passo Primitivo 2021, Botter

Mâncare de pui cu dovlecei & Doppio Passo Primitivo 2021, Botter

Un Primitivo din sudul extrem al Italiei (Salento/Puglia), care uimește prin echilibrul și finețea taninurilor, dacă socotim că nu a trecut nici măcar un an […]

Learn More