razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Friptură cu piper & Caloian Fetească Neagră, Oprişor

Chiar daca originea reţetei lui Costăchel este disputată între italieni şi francezi, vinul care o acompaniază are origini româneşti certe. Şi cum ar putea fi altfel, că doar e o Fetească Neagră de la crama oltenească Oprişor. Dar ce-o fi Caloianul? E un ritual datând din epoca precreştină, ce are loc în marţea a treia de după Paştele ortodox. Se practică în toată zona balcanică şi în unele zone din România, fiind un ritual de invocare a ploii aducătoare de bogăţie. Acum că ne-am lămurit, propun să ne intoarcem la vin. Are o frumoasă culoare roşu-vişiniu, un nas intens de cireşe negre, iar gustativ se disting note de prune uscate, coacăze şi cireşe negre plus o aromă subtilă de cacao si vanilie. Taninii foarte moi şi corpolenţa medie definesc acest vin ca unul bine echilibrat. Finalul este mediu spre lung, cu o bună persistenţă a aromelor. Ca să fiu un pic cârcotaş, mă raliez şi eu celor care îi reproşează acestui vin lipsa de tipicitate, mai precis lipsa aromei de piper negru caracteristică soiului Fetească Neagră. Dar să ne înţelegem bine: avem de a face cu un excelent vin de gastronomie cu prea multe plusuri ca să mai conteze o minoră imprefecţiune strict teoretică! Prin urmare acest vin este o recomandare perfecta pentru muşchiul de vita cu piper propus de Costăchel. Costă 25 de lei la raft, ceea ce îi conferă un excelent raport calitate/preţ, şi se găseşte doar în restaurante şi în magazine specializate.

Reţeta lui Costăchel | Friptură cu piper şi sos forestier

Related articles

Salată de cartofi cu spanac & Fetească Regală, Ştirbey

Anul acesta, ca şi anul trecut, am petrecut sărbătoarea de 1 mai la muncă. Adică am fost într-o vizită de lucru la crama Ştirbey din […]

Learn More
Maria Fetească Albă 2016, Jidvei

Tăiţei cu hribi & Maria Fetească Albă 2016, Jidvei

Feteasca Albă ar trebui să fie, în opinia mea, soiul alb reprezentativ al României. Prin urmare, după această logică, orice producător autohton serios ar trebui […]

Learn More
Cuvée Charlotte 2011, SERVE

Hamburger cu brânză verde & Cuvée Charlotte 2011, SERVE

A 12-a ediţie de Cuvée Charlotte confirmă regula de calitate şi consistenţă cu care ne-a obişnuit SERVE. Este vorba despre un cupaj de Cabernet Sauvignon, […]

Learn More