razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Pulpă de porc în pergament & Pinot Noir Michel Torino

Când mă gândesc la “chinul” de două ore de pe care trebuie să-l îndurăm aşteptând ca pulpa de porc să fie gata, o întrebare mă bântuie: noi ce facem în timpul ăsta? Desigur, putem să alegem vinul… E limpede că va fi un Pinot Noir… Dar de unde? Am să vă propun un experiment interesant: un vin din Argentina! Un Pinot Noir din America de Sud sună foarte exotic. Vă pot asigura însă, că avem de-a face cu un Pinot Noir de Lume Nouă care e cam… de Lume Veche. Adică ai putea să juri că vine direct din Burgundia! Prin urmare, în aşteptarea fripturii, vă propun să deschidem o sticlă de Michel Torino Pinot Noir 2009, produs de crama argentiniană El Esteco. Culoarea vinului este roşu rubiniu deschis cu nuanţe violet, lăsând pe pahar picioare dese şi subţiri, ca de miriapod. Nasul, expresiv, ne ademeneşte cu cireşe coapte şi trandafir de dulceaţă – un buchet aproape perfect dacă facem abstracţie de alcoolul (13.5%) care iese discret în evidenţă. Gustul este intens, dominat de cireşe negre acrişoare, rodie şi cacao, totul susţinut de o bună aciditate şi de taninii fermi şi catifelaţi. După 10 minute de stat în pahar, vinul degajă note complexe de cacao şi vanilie, urmare a celor 6 luni de stagiu la baric. Postgustul este lung, proaspăt şi catifelat, lasându-ne o vaga senzaţie amărui-afumată. Preţul de 40 de lei pentru o sticlă este argumentul final pentru experimentul nostru argentinian!

Reţeta lui Costăchel | Pulpă de porc în pergament

Related articles

Bacanta Fetească Neagră 2016, Crama Gîrboiu

Souvlakia & Bacanta Fetească Neagră 2016, Crama Gîrboiu

O Fetească Neagră vrânceană, frumos evoluată, aflată în plină forţă şi vigoare, cu un fin echilibru între notele de fructe roşii şi cele de baric. […]

Learn More
Caii de la Letea Volumul II Aligote 2020, Viticola Sarica Niculiţel

Salată de varză cu nuci & Caii de la Letea Aligote 2020, Viticola Sarica Niculiţel

Un Aligote care iese în evidenţă prin notele sale aromatice, dar, mai ales, prin textura sa fină şi catifelată. Culoarea vinului este galben deschis, cu […]

Learn More

Peşte gratinat & Sole Fetească Regală

Îmi place la nebunie principiul după care e preparată reţeta de peşte gratinat propusă de Costăchel: jos fierbe şi sus se rumeneşte. Seamănă întrucâtva cu […]

Learn More