razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Varză cu afumătură & Drăgaică Roşie 2015, Crama Oprişor

Dacă nu ştiţi ce gust are Drăgaica – şi nu mă refer aici la acea zână bună care apare în noaptea de Sânziene – aveţi azi ocazia să încercaţi cupajul omonim realizat de enologul Liviu Grigorică. Obţinut din patru soiuri franţuzeşti de referinţă – Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz şi Pinot Noir – vinul este baricat cu eleganţă, aducând câte ceva din spiritul european dar şi influenţa Lumii Noi. Culoarea este roşu rubiniu, strălucitor, iar nasul vine cu coacăze, violete şi senzaţii minerale. Corpul este suplu, textura fluidă, taninurile ferme şi alcoolul bine integrat. Gustul debutează cu fructe roşii şi ciocolată neagră, evoluând apoi către lemn dulce, vanilie şi note afumate. Postgustul este lung, cu mult fruct, tabac şi condimente. Chiar dacă e un vin încă foarte tânăr, puteţi să-l consumaţi acum, cu recomandarea de a-l decanta măcar o oră. Pe de altă parte, pe cei dispuşi să mai aştepte, îi sfătuiesc să cumpere câteva sticle, să le pună bine şi le garantez că, peste vreo 2-3 ani, Drăgaica Roşie le va crea numai surprize plăcute.

Reţeta lui Costăchel | Mâncare de varză murată cu afumătură
3

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Sauvignon Blanc 2021, Crama 1000 de Chipuri

Aripioare chinezeşti la cuptor & Sauvignon Blanc 2021, Crama 1000 de Chipuri

Un Sauvignon Blanc demisec, care vine însoţit de o carte de vizită pe care scrie „Finţeşti / Dealu Mare” – adică, în traducere liberă: fineţe, […]

Learn More

Tocăniţă de cartofi & Blanc de Noir 2014, Lacerta

Francezii numesc “Blanc de Noirs” vinul alb obţinut din struguri roşii şi, în particular, şampania obţinută din Pinot Noir vinificat în alb. În cazul vinului […]

Learn More

Penne cu spumă de praz & Arezan Cramposie 2015

Un vin “tânăr şi neliniştit”, cu o prospeţime şi o capacitate de a aluneca pe gât cu totul ieşită din comun. Nu mi-a fost uşor […]

Learn More