Chiar dacă nu a venit încă vara, la reţeta lui Costăchel v-aş recomanda un rosé realizat din Fetească Neagră şi Cabernet Sauvignon de către producătorul SERVE şi îmbuteliat sub eticheta “Terra Romana”. Anul de pe etichetă este 2010 şi el se deosebeşte de 2009 prin structura cupajului: Cabernet Sauvignon în loc de Merlot (Feteasca Neagră rămâne la datorie!). Aşadar, avem de-a face cu un vin de restaurant dar şi cu un vin pentru acasă, un vin de vară dar şi un vin pentru vremuri mai reci. Haideţi să turnăm în pahare Terra Romana Rosé 2010… Culoarea este roşu foarte deschis iar nasul este discret floral cu note de vişine. Corpul este complex cu gust de ananas, cireşe, vişine şi căpşuni, iar finalul este lung şi persistent lăsându-ne o senzaţie de prospeţime, cu multe fructe de pădure şi note migdalate. Impresia generală este de eleganţă şi echilibru, ceea ce face acest rosé potrivit pentru diferite tipuri de gastronomie. Chiar dacă cea mai nimerită asocierea a acestui vin este cu carnea albă, el merge foarte bine şi în combinaţie cu carnea de vită tocată cu mere din reţeta lui Costăchel. Ştiind că la ediţia din 2010 a concursului “Le Mondial du Rosé” Terra Romana Rosé a fost distins cu medalia de argint, sunt foarte curios dacă anul acesta rosé-ul din 2010 de la SERVE va reuşi să reediteze performanţa. V-am rămas însă dator cu o informaţie esenţială: o sticlă costă 31 de lei… Un preţ corect pentru un vin bine făcut!