Ce faceti daca va sosesc musafiri importanti pe nepusa masa, nu aveti nici o idee pentru desert si trebuie cu orice pret sa-i impresionati? O solutie salvatoare ar fi o cutie de foie gras si o sticla de Sauternes… Dati buzna in debara dar, ghinion, ambele s-au terminat… Nu-i nimic, Costachel va scoate din incurcatura: omleta cu bezea. Ieftin, bun si spectaculos. Ce ne facem insa cu vinul? Cred ca am o solutie pentru a iesi din impas: Tamaioasa Romaneasca Château Pietro din 2000. De ce o recomand? Ma credeti sau nu, este cea mai buna aproximare romaneasca a unui Sauternes, avand multe asemanari cu celebrul vin alb de desert produs in zona Bordeaux – mai putin pretul, dar despre asta discutam imediat… Culoarea este cea specifica unui vin alb dulce ajuns la maturitate: galben aramiu – va reamintesc ca vorbim de o licoare veche de 10 ani. Nasul vinului este o combinatie subtila de fagure de miere, piersici si caise iar in gura simtim un echilibru desavarsit intre dulceata si aciditate. Alcoolul de 12,5% este perfect inglobat in structura vinului iar gustul este atat de persistent incat ramane pe palat minute bune. Cand l-am intrebat pe Denis Thomas, proprietarul Domeniilor Viticole Franco-Romane din Dealu Mare si producatorul acestui vin, cum a reusit sa faca “un Sauternes” din Tamaioasa Romaneasca, am obtinut doar un raspuns evaziv: vinul a fost facut special ca sa placa francezilor. Povestea acestui Château Pietro 2000 ramane inca un mister. Cum se potriveste acest vin cu omleta cu bezea a lui Costachel? Perfect, daca e servit pe la 11-12 grade! V-am ramas dator doar cu pretul: 30 de lei sticla de 500 ml. Exceptional!