razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Raţă la cuptor & Gigondas 2016, Château de Saint Cosme

Gigondas 2016, Château de Saint Cosme

70% Grenache, 14% Syrah, 15% Mourvèdre, 1% Cinsault. Pare complicat? Nici vorbă! Aceste procente reprezintă, pur şi simplu, formula matematică a fericirii, în viziunea unui celebru producător din sudul văii Ronului. “Gigondas” este un vin maturat timp de un an într-o combinaţie (ceva mai rar întâlnită, ce-i drept) de butoaie noi, butoaie vechi şi tancuri de beton, după care este îmbuteliat fără filtrare. Are o splendidă culoare vişiniu închis şi un nas complex, cu fructe negre de pădure, note intens minerale şi senzaţii dulci condimentate. Corpul este masiv, cu taninuri ferme şi cu o frumoasă astringenţă. Gustul este puternic si multistratificat, aducând un amestec bine echilibrat de mure, afine şi dude, la care se adaugă, în plan secund, aluzii de ciocolată neagră şi lavandă. Postgustul este prelung, lejer amărui, lăsând pe cerul gurii impresii de mentă şi piper alb. Un vin încă foarte tânăr, dar cu un excelent potenţial de evoluţie în următorii 10 ani. Dacă punem la socoteală şi cele 93/100 puncte pe care tocmai le-a primit de la Robert Parker/Wine Advocate, poate că n-ar fi o idee rea să-l degustaţi chiar acum.

Raţă la cuptor în vin roşu
Reţeta lui Costăchel | Raţă la cuptor în vin roşu
4

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Ananas la grătar & Autentique Tamâioasă Românească

Costăchel ne propune o reţetă simplă dar foarte exotică. Dacă ananasul la grătar e un desert destinat exclusiv adulţilor sau mai au voie şi cei […]

Learn More
Bodvár No. 8 Rosé 2018

Salată Boeuf & Bodvár No. 8 Rosé 2018

Un rozé de Provence, la fel de fin şi de sofisticat precum sticla în care este îmbuteliat. Un cupaj de Grenache, Cinsaut şi Syrah, cu […]

Learn More
Roşu Domnesc 2014, Vinăria DAC

Tartiflette & Roşu Domnesc 2014, Vinăria DAC

Un cupaj de Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon şi Merlot, ce provine din regiunea basarabeneasca Soroca, vinificat într-un stil ceva mai tradiţionalist, cu un aer rustic […]

Learn More