razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Raţă la cuptor & Gigondas 2016, Château de Saint Cosme

Gigondas 2016, Château de Saint Cosme

70% Grenache, 14% Syrah, 15% Mourvèdre, 1% Cinsault. Pare complicat? Nici vorbă! Aceste procente reprezintă, pur şi simplu, formula matematică a fericirii, în viziunea unui celebru producător din sudul văii Ronului. “Gigondas” este un vin maturat timp de un an într-o combinaţie (ceva mai rar întâlnită, ce-i drept) de butoaie noi, butoaie vechi şi tancuri de beton, după care este îmbuteliat fără filtrare. Are o splendidă culoare vişiniu închis şi un nas complex, cu fructe negre de pădure, note intens minerale şi senzaţii dulci condimentate. Corpul este masiv, cu taninuri ferme şi cu o frumoasă astringenţă. Gustul este puternic si multistratificat, aducând un amestec bine echilibrat de mure, afine şi dude, la care se adaugă, în plan secund, aluzii de ciocolată neagră şi lavandă. Postgustul este prelung, lejer amărui, lăsând pe cerul gurii impresii de mentă şi piper alb. Un vin încă foarte tânăr, dar cu un excelent potenţial de evoluţie în următorii 10 ani. Dacă punem la socoteală şi cele 93/100 puncte pe care tocmai le-a primit de la Robert Parker/Wine Advocate, poate că n-ar fi o idee rea să-l degustaţi chiar acum.

Raţă la cuptor în vin roşu
Reţeta lui Costăchel | Raţă la cuptor în vin roşu
4

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Cartofi franţuzeşti & Cava Brut Nature, Castellroig

Dacă tot avem cartofi franţuzeşti, eu zic să îi asociem cu un vin spaniol, mai precis cu un spumant. Constat cu bucurie că 2012 este […]

Learn More

Salată de primăvară & Sarica Black Label Aligoté 2017

Iată un Aligoté care reuşeşte să se întreacă pe sine, depăşind cu succes limitele native ale soiului. Avem de-a face cu un vin cu o […]

Learn More
C’est soir Busuioacă de Bohotin demidulce 2016, Crama Hermeziu

Castronele cu mere & C’est soir Busuioacă de Bohotin demidulce 2016

Cu doar 12% alcool, un rest de zahăr care o califică la categoria demidulce şi nişte note aromatice exotice, această Busuioacă de Bohotin, meşterită de […]

Learn More