razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Raţă la cuptor & Gigondas 2016, Château de Saint Cosme

Gigondas 2016, Château de Saint Cosme

70% Grenache, 14% Syrah, 15% Mourvèdre, 1% Cinsault. Pare complicat? Nici vorbă! Aceste procente reprezintă, pur şi simplu, formula matematică a fericirii, în viziunea unui celebru producător din sudul văii Ronului. “Gigondas” este un vin maturat timp de un an într-o combinaţie (ceva mai rar întâlnită, ce-i drept) de butoaie noi, butoaie vechi şi tancuri de beton, după care este îmbuteliat fără filtrare. Are o splendidă culoare vişiniu închis şi un nas complex, cu fructe negre de pădure, note intens minerale şi senzaţii dulci condimentate. Corpul este masiv, cu taninuri ferme şi cu o frumoasă astringenţă. Gustul este puternic si multistratificat, aducând un amestec bine echilibrat de mure, afine şi dude, la care se adaugă, în plan secund, aluzii de ciocolată neagră şi lavandă. Postgustul este prelung, lejer amărui, lăsând pe cerul gurii impresii de mentă şi piper alb. Un vin încă foarte tânăr, dar cu un excelent potenţial de evoluţie în următorii 10 ani. Dacă punem la socoteală şi cele 93/100 puncte pe care tocmai le-a primit de la Robert Parker/Wine Advocate, poate că n-ar fi o idee rea să-l degustaţi chiar acum.

Raţă la cuptor în vin roşu
Reţeta lui Costăchel | Raţă la cuptor în vin roşu
4

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Paella & Xarello, Castellroig

De multe ori Costăchel mă pune în dificultate propunând reţete din cele mai sofisticate la care trebuie să asortez vinurile. Astăzi însă norocul îmi surâde! […]

Learn More

Salată de crudităţi & The Independent Prosecco, Fantinel

2015 a fost, se pare, un an foarte bun, pentru soiul Glera, în regiunea Friuli, acolo unde producătorul Fantinel a obţinut acest spumant brut. Chiar […]

Learn More
Crémant de Loire Excellence Brut, Bouvet-Ladubay

Latkes & Crémant de Loire Excellence Brut, Bouvet-Ladubay

Chenin Blanc şi Chardonnay sunt cele două soiuri ce susţin acest spumant, obţinut prin metoda tradiţională, în regiunea Maine et Loire din vestul Franţei. Elegant […]

Learn More