razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Raţă la cuptor & Gigondas 2016, Château de Saint Cosme

Gigondas 2016, Château de Saint Cosme

70% Grenache, 14% Syrah, 15% Mourvèdre, 1% Cinsault. Pare complicat? Nici vorbă! Aceste procente reprezintă, pur şi simplu, formula matematică a fericirii, în viziunea unui celebru producător din sudul văii Ronului. “Gigondas” este un vin maturat timp de un an într-o combinaţie (ceva mai rar întâlnită, ce-i drept) de butoaie noi, butoaie vechi şi tancuri de beton, după care este îmbuteliat fără filtrare. Are o splendidă culoare vişiniu închis şi un nas complex, cu fructe negre de pădure, note intens minerale şi senzaţii dulci condimentate. Corpul este masiv, cu taninuri ferme şi cu o frumoasă astringenţă. Gustul este puternic si multistratificat, aducând un amestec bine echilibrat de mure, afine şi dude, la care se adaugă, în plan secund, aluzii de ciocolată neagră şi lavandă. Postgustul este prelung, lejer amărui, lăsând pe cerul gurii impresii de mentă şi piper alb. Un vin încă foarte tânăr, dar cu un excelent potenţial de evoluţie în următorii 10 ani. Dacă punem la socoteală şi cele 93/100 puncte pe care tocmai le-a primit de la Robert Parker/Wine Advocate, poate că n-ar fi o idee rea să-l degustaţi chiar acum.

Raţă la cuptor în vin roşu
Reţeta lui Costăchel | Raţă la cuptor în vin roşu
4

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Pui tikka masala & Sole Merlot Rosé

Primăvara a trecut cu multă discreţie, vara s-a instalat fără surle şi trâmbiţe iar eu am rămas tot cu rosé-urile în gând. Şi, fiindcă tot […]

Learn More

Salată de cartofi & Roditis, Lafazanis

Despre soiurile greceşti se spune că sunt greu de pronunţat dar uşor de băut. Nimic mai adevărat, mai ales dacă ne referim la soiurile albe. […]

Learn More
Selection Pinot Noir 2016, Villa Vinèa

Cornuri cu pateu de raţă & Selection Pinot Noir 2016, Villa Vinèa

Un Pinot Noir de pe Târnava Mică, o zonă cu climă ceva mai răcoroasă, care imprimă vinului note intense de fructe roşii, o bună aciditate […]

Learn More