razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Salată niçoise & Cava Brut, Castellroig

La această reţetă mediteraneană avem o mare libertate de mişcare în ceea ce priveşte asocierea cu vinul. Din toate variantele posibile m-am decis să vă propun o Cava, mai precis un vin spumant spaniol din Catalonia. Multă vreme Cava a fost nedreptăţită, fiind considerată o Cenuşăreasă a vinurilor spumante. Dar timpurile s-au schimbat şi Cava revine la modă, mai ales că e un spumant produs tot prin metoda Champenoise. Catalonia este patria Cavei iar Castellroig (Sabaté i Coca) este unul din producătorii de top din zonă. Prin urmare, vorbim în continuare despre Castellroig Cava Brut 2008, un vin spumant alb produs din trei soiuri de struguri: Macabeu, Xarello şi Parellada. Cele trei sortimente se vinifică separat după care se asamblează, conform metodei tradiţionale spaniole. Se maturează minim 18 luni, după care se realizează a doua fermentare în sticlă. Rezultă un spumant brut cu perlare fină şi cu un nas de drojdie şi pâine proaspat scoasă din cuptor. Gustul este fructat, revigorant şi intens. Datorită cupajării celor trei sortimente, urmată de maturare, această Cava are un corp foarte bine echilibrat şi o concentraţie alcoolică moderată, de 11,5%. Fiind un spumant sec, este potrivit la orice ocazie, mai ales pentru feluri uşoare şi antreuri. Cu atât mai mult, va fi un complement perfect pentru salata niçoise propusă de Costachel. În final, am să vă dau şi o posibilă explicaţie pentru care Cava a devenit o opţiune foarte “la modă”: preţul! Cu alte cuvinte, la o calitate comparabilă cu şampania, preţul este câteodată chiar şi de două ori mai mic. În cazul nostru 39 de lei pentru o sticla mi se pare o veritabilă afacere, mai ales în vremuri de criză.

Reţeta lui Costăchel | Salată niçoise

Related articles

Marionette 2021, Ego Bodegas

Varză murată cu afumătură & Marionette 2021, Ego Bodegas

Un cupaj din Monastrell (sau Mourvèdre, cum îi zic francezii) şi Syrah, provenind din regiunea spaniolă Jumilla, un vin foarte tânăr dar deja gata de […]

Learn More

Varză nouă cu carne de pui & Crâmpoşie Selecţionată 2015, Avincis

Zglobie şi proaspătă, această Crâmpoşie de Drăgăşani are un stil ce oscilează între rustic şi elegant. Culoarea vinului este galben deschis, cu tonuri verzui. Nasul […]

Learn More

Hamburger umplut cu brânză & Carmenere, Cono Sur

Dacă reţeta lui Costăchel face parte dintr-o categorie de mâncăruri pe care aş îndrăzni să le denumesc “fast-food răspopit”, atunci cred că-i putem alătura cu […]

Learn More