De Crăciun, Costăchel ne aruncă o dublă provocare: cine va putea găti reţeta lui Auguste Escoffier dar şi cine va găsi un vin pe măsură. La gătit nu vreau să mă amestec dar în ceea ce priveşte vinul mă voi încumeta să vă propun, fără teamă de a greşi prea tare, o sticlă de Terra Romana Cuvée Charlotte 2007, un vin pe cât de nobil pe atât de feminin. Charlotte este numele fiicei contelui Guy Tyrel de Poix, proprietarul cramei SERVE, iar vinul este un cupaj de Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră şi Merlot baricat 14 luni în butoaie noi de stejar, o licoare perfect echilibrată, în care cele 14,5% volume alcool nici nu se simt. Nu o dată acest vin a fost recomandat ca unul foarte versatil: chiar dacă nu te-ai hotărât ce să găteşti şi nici cu cine vei împărţi bucatele, o sticlă de Cuvée Charlotte va fi întotdeauna potrivită. Dar haideţi să analizăm puţin vinul. Culoarea este roşu purpuriu cu nuanţe cărămizii iar buchetul, foarte sofisticat, etalează fructe negre, vişine şi zmeură plus subtile arome de stafide şi piele tăbăcită. Atacul puternic şi gustul complex ne ademeneşte cu multe vişine, cireşe, prune afumate şi ceva note de cafea iar postgust lung şi cald ne lasă o plăcută aromă de vanilie şi tabac. Chiar dacă preţul de 72 de lei pentru o sticlă este unul “de sărbătoare” vă recomand să aveţi oricând prin vinoteca o sticlă: se poate dovedi cadoul perfect pentru orice amator avizat. Dar, mai ales de sărbători, nu ezitaţi să împărţiţi o sticlă de Cuvée Charlotte cu persoana iubită!
PS: Pe 4 decembrie 2010 am fost invitat, împreună cu alţi bloggeri de vin, la crama SERVE din Ceptura, unde am gustat varianta 2008 a acestui vin. Proporţiile cupajului s-au schimbat puţin: acum avem de-a face cu Fetească Neagră 45%, Cabernet Sauvignon 30% şi Merlot 25%, însă impresia generală rămâne în continuare una de excelenţă, toate aşteptările “grupului de degustători” fiind pe deplin satisfăcute. Personal cred că încă un an de maturare în sticlă va şlefui până la perfecţiune ediţia din 2008 a acestui vin. Şi dacă tot am fost la SERVE nu am putut rata ocazia de a face un fotoreportaj pe care îl puteţi urmări mai jos. O reverenţă se cuvine gazdelor care ne-au făcut să ne simţim excelent chiar dacă afară afară ploua cu găleata. Probabil şi masa cu feluri de mâncare bazate pe trufe a avut un cuvânt greu de spus…