razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Cotlet de porc & Riserva Ducale Oro Chianti Classico 2012, Ruffino

Riserva Ducale Oro Chianti Classico 2012, Ruffino

În Toscana, soiul local Sangiovese are două declinări de top: Brunello di Montalcino şi Chianti Classico – două stiluri diferite de vinificaţie, fiecare cu fanii lor declaraţi. Azi avem ocazia să ascultăm “vibraţiile” unui Chianti rasat, un vin sobru şi totuşi foarte exuberant, o combinaţie seducătoare de clasic şi modern. După 3 ani de maturare în baric, culoarea vinului este rubinie, cu o fină bordură cărămizie, tipică soiului, iar nasul e elegant, cu prune afumate, violete şi senzaţii vanilate. Corpul e suplu, cu o textură fermă, taninuri dulci şi alcool destul de bine evidenţiat. Gustul, extrem de proaspăt pentru vârsta vinului, aduce un mix de vişine supracoapte şi magiun de prune, peste care se adaugă discrete senzaţii de praf de cacao, piper negru şi izuri de tabac. Un final lung şi persistent, cu note de fructe roşii şi ciocolată amară, încheie traseul gustativ “de manual” al acestui Sangiovese drapat sub mantia impunătoare a unui Chianti Classico.

Cotlet de porc cu mere coapte şi sos de coacăze
Reţeta lui Costăchel | Cotlet de porc cu mere coapte şi sos de coacăze
4

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)