Poate v-aţi fi aşteptat ca la reţeta chinezească a lui Costăchel să vă propun un vin chinezesc. Aş fi făcut-o şi pe asta dacă m-aş fi priceput cât de cât la vinurile Asiei de Est. Din păcate nu am (încă) aceasta pretenţie. Şi atunci ce e de făcut? Am să încerc o mică extravaganţă: un vin grecesc. Unul roşu, desigur, uşor de băut şi foarte uşor de asortat la purcelul Mu-Shu. Vom vorbi în continuare de Prorogos Red 2010, un vin produs la crama Lafazanis din regiunea Nemea, Peloponez. Este vorba de un sepaj (strugurii sunt fermentaţi împreună) realizat din soiurile Agiorgitiko (70%) şi Cabernet Sauvignon (30%) – un vin tânăr, nebaricat, cu o concentraţie alcoolică mai rar întâlnită la vinurile roşii moderne: doar 12%. Dar să lăsăm teoria şi să trecem la practică: răcim puţin vinul (12-14 grade) şi-l turnam în pahare… Culoarea este roşie, foarte frumoasă şi strălucitoare. Nasul este proaspăt şi fructat, cu multe vişine şi cireşe. Gustul este sec şi răcoritor, cu arome de fructe roşii, puţin iodat şi cu taninuri moi. Postgustul mediu spre lung ne lasă o senzaţie de prospeţime şi o inexplicabilă dorinţa de a mai turna un pahar. Prin urmare, vinul este de cursă lungă, de băut cu cana până la ziuă… Preţul este pe măsură: 20 de lei sticla. Vinul îşi face banii până la utimul leu şi ne rămâne în memoria gustativă ca unul original. Cu certitudine clima foarte caldă din Grecia încurajează producţia şi consumul de vinuri nebaricate, slab alcoolizate, cu aciditate moderată şi taninuri delicate. E altceva decât sunt obişnuiţi consumatorii europeni dar nu e rău de loc… mai ales pentru o seară toridă de vară!