razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Prăjitură de mere & Castel Stârmina Tămâioasă Românească

Trebuie să recunosc cu mâna pe inimă că păcătuiesc sistematic: nu-mi plac vinurile albe demiseci. Asta desigur până la proba contrarie. Câteodată însă, se întâmpla să am nevoie de un vin alb pentru un minunat desert cum este cel propus de Costăchel. Şi atunci, de obicei, mă îndrept către un vin alb dulce. Tocmai de aceea vinurile demiseci, din punctul meu de vedere, au cam căzut în dizgraţie. Dar, zilele trecute, s-a petrecut minunea… Am gustat Castel Stârmina, o Tămâioasă Românească demiseacă din 2009 de la Vinarte şi am rămas absolut fermecat! Haideţi să turnăm această licoare în pahare şi să vedem de ce… Vinul este tânăr şi are o culoare galben aurie cu reflexii verzui. Nasul este intens, cu arome de flori de soc şi tei, miere de albine, note de caramel şi nucşoară. Gustativ avem de-a face cu un vin demisec cu un perfect echilibru între alcool (12.5%), zahăr (10 gr. /litru) şi aciditate. Postgustul este prelung cu note citrice. Ca impresie generală, aş putea descrie acest vin ca “o bombă de fruct” rotundă şi crocantă. Preţul pentru o sticlă este de 25 de lei ceea ce pentru un vin atât de complex şi expresiv este o veritabilă afacere. Unii cârcotaşi vor spune că această Tămâioasă Românească nu are tipicitate, dar eu cred că enologul nu s-a gândit nici o clipă să facă pe plac tradiţionaliştilor… şi a avut dreptate: vinul a fost medaliat cu aur la concursul “Strugurele de Aur” din 2010!

Reţeta lui Costăchel | Prăjitură de mere cu griş

Related articles

Premium Fetească Regală 2020, Villa Vinèa

Iahnie de conopidă & Premium Fetească Regală 2020, Villa Vinèa

O Fetească Regală cu o tipicitate şi o prospeţime exemplară, care aduce în pahare o avalanşă de flori albe şi multe fructe galbene bine coapte. […]

Learn More
Vila Dobruşa Rosé 2018, Avincis

Rulouri cu somon & Vila Dobruşa Rosé 2018, Avincis

Un cupaj de Merlot şi Cabernet Sauvignon, vinificat în rozé, corpolent şi “bine aşezat”, pe care l-aş asemui cu un vin roşu “sub acoperire”. Culoarea […]

Learn More

Friptură cu piper & Caloian Fetească Neagră, Oprişor

Chiar daca originea reţetei lui Costăchel este disputată între italieni şi francezi, vinul care o acompaniază are origini româneşti certe. Şi cum ar putea fi […]

Learn More

1 Comment

  1. Sunt absolut de acord cu tine, privind calitatea si notele de degustare, incercand-o sambata, la Goodwine. Totusi, pretul e undeva la 15 lei (eu am platit 12 la fata locului). Asadar e si mai bine!

Comments are closed.